(Last Updated On: April 13, 2019)

Producătoarea de televiziune Ruxandra Ion (62 de ani) a povestit un incident neplăcut pe care l-a avut la îmbarcarea unei curse Blue Air.

Producătoarea postului Antena 1 a povestit pe pagina personală de Facebook că se afla pe aeroportul din Nisa pentru îmbarcarea din Bucureşti şi, din cauza unor probleme de sănătate, a fost nevoită să apeleze la un scaun cu rotile, însă o angajată nu i-a permis să urce în aeronavă, deşi avea prioritate, şi, iniţial, nu i-a oferit o explicaţie.

Reacție. Ruxandra Ion, incident cu o angajată Blue Air: „M-am simţit jignită, umilită pe banii mei, între românii mei...«Handicapaţii nu au voie în avion cât timp se face alimentarea cu kerosen». Îi răspund frumos că nu sunt handicapată şi că am o problemă la genunchi. Ridică tonul. Soţul meu ...” 1

După ce a solicitat lămuriri, angajata Blue Air a ridicat tonul şi a numit-o „handicapată“ de faţă cu ceilalţi pasageri, producătoarea declarându-se umilită, informează adevarul.ro.

„Aeroportul din Nisa ieri seară (11 aprilie – n.red.). Cursa Blue Air pentru Bucureşti Otopeni. Din cauza problemelor cu genunchii, în situaţii în care stau prea mult în picioare, bastonul nu mai e suficient. Asistenta aeroportului îmi oferă un scaun cu rotile. Mi se spune că trebuie să mă îmbarc prima. Ajung la uşa avionului însoţită de soţul meu, colega mea, Ana, cu care am fost la festivalul Mip TV de la Cannes, şi două colaboratoare.

La uşa avionului stă de pază şefa agenţiei Blue Air din Nisa, care nu îi permite însoţitorului francez să mă ajute să urc în avion fără nicio explicatie. Le invită pe cele două doamne şi pe ceilalţi pasageri. Nici eu, nici însoţitorii mei, inclusiv domnul de la aeroport, nu înţelegeam nimic. Când întrebăm ce se întâmplă, şefa agenţiei răspunde: «Handicapaţii nu au voie în avion cât timp se face alimentarea cu kerosen». Îi răspund frumos că nu sunt handicapată şi că am o problemă la genunchi. Ridică tonul. Soţul meu îi reproşează că se poartă aşa. Eu stau în scaunul cu rotile şi lumea se holbează la mine.

Iese mecanicul de zbor. Şefa, că doamnă nu poate fi numită, îl întreabă când se termină alimentarea să îmbarce «handicapata». Omul răspunde că s-a terminat şi că mă puteam îmbarca de la început. Deşi am avut loc plătit în primul rând, am stat minute bune în picioare până să mă pot aşeza. Soţul meu care suferă de inimă a trebuit să ia pastile.

Ce să spun? În ţara mea, o şefă mă face handicapată de nenumărate ori, într-un loc public pentru care am plătit bilet, care numai de low cost nu a fost. Respect? Că sunt femeie? Că nu mai sunt tânără? Că am nişte probleme de sănătate? Că o şefă de agenţie din Nisa, Franţa nu ştie că «handicapat» e un cuvânt cu sens peiorativ, că nu are dreptul să îl adreseze nimănui, poate fi dată în judecată numai pentru asta, şi ea, şi compania Blue Air pe care o reprezintă?

Că m-am simţit jignită, umilită pe banii mei, între românii mei? Că veneam dintr-un loc unde oamenii mă respectă, unde cariera mea e recunoscută, unde oamenii schimbă locul întâlnirii să nu trebuiască să merg prea mult, să urc scări. Şi ajung la avionul românesc unde «şefa de agenţie Blue Air Nisa» mă face handicapată. Aştept o poziţie oficială a Blue Air“, a scris Ruxandra Ion.

Reacția companiei: „Ca urmare a situaţie prezentate în presă, compania Blue Air doreşte să asigure pasagerii de înaltul profesionalism al echipajului navigant şi al echipei de la sol care asigură securitatea şi buna desfăşurare a procedurilor de îmbarcare.

Compania Blue Air a respectat reglementările de securitate aviatică care nu permit îmbarcarea în timpul procedurii de alimentare al aeronavei cu carburant a pasagerilor care solicită asistenţă specială pe aeroport, se deplasează în cărucior sau au mobilitate redusă. Aceste măsuri ţin de securitatea la sol a acestei categorii de pasageri în timpul procedurii de refuelling.

Pe durata întregii operaţiuni de îmbarcare, echipa Blue Air de pe aeroportul Nisa a dat dovadă de respect, profesionalism şi a informat pasagerul cu privire la motivul pentru care este obligatoriu să se aştepte încheierea procedurii de refuelling. În tot acest timp, echipajul Blue Air a avut grijă de confortul pasagerului”.