(Last Updated On: April 12, 2019)

13 milioane de apeluri au fost făcute anul trecut la 112. Ce este grav este că mai mult de jumătate dintre apeluri nu erau urgențe.

Mai mult, 20% dintre românii care s-au prezentat anul trecut la Unităţile de Primire Urgenţe aveau de fapt probleme cronice, pentru care ar fi fost suficient să apeleze la medicul de familie, informează digi24.ro.

Raed Arafat: „Unii oameni sună la 112, spun că au febră de 38 şi vor maşină cu girofar în cinci minute ...Nu toate urgenţele sunt cu pericol vital, să înţeleagă că dacă medicul e ...” 1

„Campania noastră pe partea de UPU e menită să conştietizeze populaţia care e rolul principal al UPU şi anume salvarea vieţilor. Nu toate urgenţele sunt cu pericol vital, să înţeleagă că dacă medicul e ocupat, e ocupat cu un caz mult mai grav decât al lui”, a declarat Raed Arafat, secretar de stat la Ministerul Afacerilor Interne.

Autorităţile spun că de foarte multe ori oamenii care sună la 112 exagerează când le sunt cerute simptomele, tocmai pentru a-i păcăli pe operatorii serviciului de urgenţă, astfel încât să le trimită ambulanţa sau SMURD-ul mai repede.

„Aici avem oameni care se aşteaptă că dacă au sunat şi au zis: Am febră de 38, maşina să fie cu girofar şi sirenă în cinci minute în faţa casei. Acest lucru e imposibil”, a mai spus acesta.

Există mai multe criterii în funcţie de care se intervine. În cazul în care un pacient este încadrat la codul roşu, atunci o maşină de intervenţie se va deplasa imediat la el. În celelalte cazuri, situaţia este diferită.

„Este codul galben care trebuie deplasare rapidă, viaţa nu e în pericol, dar poate să se agraveze cazul şi este codul verde care, în mod normal, e cod de consultaţie la domiciliu sau de transport şi unde pacientul poate aştepta să vină un medic de medicină generală programat să vină la el şi poate să ajungă într-o oră, o oră jumate sau două. Dar este cod verde”, potrivit lui Raed Arafat.