(Last Updated On: April 24, 2019)

Codul Penal și Codul de Procedura Penală au fost adoptate miercuri de Parlament. Opoziția spune că modificările îl ajută direct pe Liviu Dragnea.

Modificările aduse de PSD și ALDE Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi ”pentru”, 83 de voturi ”împotrivă” și 1 abținere.

Polițistul Traian Berbeceanu: „PSD-ALDE-UDMR au modificat termenele de prescripție a răspunderii penale, făcându-i scăpați pe cei cercetați ori judecați pentru infracțiuni extrem de grave comise împotriva noastră, a tuturor. Țineți minte”: 1

De asemenea, modificările aduse Codului Penal au fost adoptate cu 180 voturi ”pentru”, 81 de voturi ”contra” și 2 ”abțineri”, informează stirileprotv.ro.

Traian Berbeceanu a scris pe Facebook: „PSD-ALDE-UDMR au modificat termenele de prescripție a răspunderii penale, făcându-i scăpați pe mulți dintre cei cercetați ori judecați pentru infracțiuni extrem de grave comise împotriva noastră, a tuturor.

Țineți minte: PSD, ALDE, UDMR!”

Miron Damian a scris: „Codurile au trecut azi cu lejeritate la votul final pentru că UDMR a votat pentru ele. Fără sprijinul formațiunii maghiare, PSD – ALDE ar fi fost la limită, 2-3 voturi. Cum spuneam ieri, dacă votul final după previzibila cerere de reexaminare va fi după 26 mai, bănuiesc că aceste câteva voturi se vor pierde. Nu înseamnă că modificările vor pica, ci, după cum se vede, că decizia va fi la mâna partidului dlui Kelemen Hunor.

(Majoritatea absolută e de 165, au votat pentru coduri 180, respectiv 181, 13 voturi au venit de la UDMR)”.

Chiar și așa, președintele Klaus Iohannis mai are o cale prin care poate bloca legile. În primul rând, șeful statului poate retrimite legile în Parlament pentru a fi reexaminate, adică o nouă dezbatere pe aceste legi și noi voturi.

Apoi, opoziția poate ataca legile la Curtea Constituțională, iar USR și PNL au anunțat deja că vor face acest lucru.