O eleva din România a murit de meningită. Miercuri internată, joi decedată. Școala închisă. Medicul Adrian Marinescu: Ce este meningita? Ce simptome are?

O elevă de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti a fost diagnosticată cu meningită și a murit ieri la Institutul Matei Balş, unde fusese internată miercuri seară.

Direcţia de Sănătate Publică face verificări şi a decis ca astăzi cursurile să fie suspendate, informează digi24.ro.

Meningita este o infecție a membranelor protectoare care înconjoară creierul și măduva spinării. Dacă nu este tratată rapid, poate provocat intoxicarea cu sânge, adică septicemia, dar și leziuni permanente ale creierului și ale nervilor.

O eleva din România a murit de meningită. Miercuri internată, joi decedată. Școala închisă. Medicul Adrian Marinescu: Ce este meningita? Ce simptome are? 1

Cazul de la liceul Lazăr a șocat prin rapiditatea cu care a intervenit decesul.

Specialiştii de la Direcţia de Sănătate Publică au prelevat probe de la colegii cu care eleva decedată a intrat în contact. Este vorba de exsudate nazale și faringiene. Rezultatele ar trebuie să fie gata în cel mult 48 de ore. Vineri, când elevii intră oricum în vacanță, orele vor fi suspendate pentru a se putea face o dezinfectare generală în liceu. Totuşi, joi cursurile s-au ținut după programul obişnuit.

„E foarte bine că s-a făcut profilaxia, că s-au luat toate măsurile necesare. Cei care au venit în contact direct ar trebui să fie observați, într-adevăr. Părerea mea e că nu vor fi probleme. Situațiile de meningococemie sunt foarte rare și mai ales dacă s-a făcut profilaxia și s-au luat aceste măsuri, sunt convins că lucrurile se vor opri aici”, a spus dr. Adrian Marinescu.

Care sunt simptomele meningitei?
În momentul în care avem o stare generală proastă, plecăm de la o viroză sau presupunem că e o viroză, dar avem febră înaltă, durere importantă de cap, vărsături în jet, pierderea stării de conștiență, faptul că ne supără foarte rău lumina – în momentul în care toate lucrurile astea se întâmplă rapid, în decurs de câteva ore, ar trebui să ajungem la medic, pentru că există această suspiciune.

Medicul va stabili dacă avem sau nu meningită, face un diagnostic rapid și dă un tratament rapid. Depinde și de tipul de meningită. Evoluția, într-o meningocemie, poate fi și de ore. Uneori se întâmplă ca pacientul să ajungă chiar foarte repede și tot să nu se poată interveni.

Asta, oriunde în lume. Deci, ca discuție, meningita se numără printre cele mai mari urgențe medicale, prin rapiditate și prin felul cum poate să evolueze, a explicat dr. Adrian Marinescu.