(Last Updated On: April 17, 2019)

Pompierii francezi au fost criticați că nu au acționat ca pompierii americani, cu mii de litri de apă peste foc, din exterior. Explicația este simplă: Dacă se dădea cu apă din exterior nu se mai salva nimic din interior. Pompierii francezi au ales varianta riscantă, au intrat în Catedrala în flăcări și au acționat din interior cu apă. Astfel, multe lucruri valorase au fost salvate.

Dezastrul a fost evitat de pompierii care şi-au riscat viaţa stingând focul din interior prin crearea unui zid de apă între flăcări şi cele două turnuri de pe faţada vestică, relatează The Guardian.
Catedrala Notre Dame a fost la 15-30 de minute de distrugerea completă, pompierii având un scurt interval de a opri extinderea incendiului la turnurile cu clopote, anunță Adevarul.

Nadina Campean: „Franta e in doliu ...Nu am văzut isterii, cereri de demisii, reproșuri și, în general, URĂ. Am văzut, în schimb, o solidaritate incredibilă și decență.  În tot timpul ăsta, în România, sunt trași de urechi cei care "au suferit ca a ars o cladire", care s-au grabit sa posteze amintiri de la Notre Dame, se face misto de pompierii francezi ca sunt "niste prosti" care nu au ...” 1

Lorand Szasz: „De mai bine de 24 de ore, Franta e in doliu. Mii de oameni au facut noapte alba cantand Ave Maria si spunand rugaciuni. E saptamana Patimilor si o simt pe pielea lor.

Pana la ora asta, marile companii au anuntat ca doneaza peste 800 de milioane de euro. Partidele politice au anuntat ca suspenda momentan campania electorala pentru alegerile europarlamentare. S-a suspendat chiar si un miting de proportii in Marsilia. Nu am vazut isterii, cereri de demisii, reprosuri si, in general, URA. Am vazut, in schimb, o solidaritate incredibila si decenta.

In tot timpul asta, in Romania, sunt trasi de urechi cei care “au suferit ca a ars o cladire”, care s-au grabit sa posteze amintiri de la Notre Dame, se face misto de pompierii francezi ca sunt “niste prosti” care nu au aruncat tone de apa din elicopter sa se asigure ca distrug ce nu mistuie flacarile. Si lista criticilor specialistilor in orice ar putea continua. Nu trag eu concluziile, desi fiind in buricul Pamantului, inteleg ca as fi indreptatita. Dar, in tot timpul asta, ne uitam putin la noi?

Via Nadina Campean”