(Last Updated On: April 16, 2019)

Patru militari au fost raniti, sambata, in Afganistan, cand o coloana de vehicule blindate operate de militarii Batalionului 300 Protectia Fortei “Sfantul Andrei”, aflati in misiune in zona de responsabilitate din provincia Kandahar, a fost atacata cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament usor de infanterie executat de insurgenti.

Ministerul Apararii Naționale a scris pe Facebook: „Vi-l prezentăm pe David, eroul sanitar ❤️

Caporalul Ciprian David este sanitarul plutonului 2 şi, sâmbătă, la nefericitul incident, a acţionat impecabil. Până la sosirea MEDEVAC-ului, a acordat primul ajutor răniților și a avut grijă ca ei să rămână stabili și conștienți.

Ministerul Apararii Naționale: „David, eroul sanitar. Caporalul Ciprian David este sanitarul plutonului 2 şi, sâmbătă, la nefericitul incident, a acţionat impecabil - “În acele clipe agitate, când se trage în jurul tău, trebuie să ţii cont de multe aspecte ... Nu toţi îngerii sunt în ceruri, unii străbat frontul...” 1

“Când am văzut norul de praf şi suflu, mi-am pregătit repede materialele şi mi-am luat rucsacii. Am ajuns cât am putut de repede la ei. Mi-a fost ușor să îi triez pentru că am avut indicii. După ce le-am acordat primul ajutor, le-am aplicat pe rând tourniquet, garouri sau pansamente. Ceilalți colegi m-au ajutat să îi pun pe targă și să îi transport în alte mașini pentru a fi la adăpost.

M-am uitat foarte atent la ei, să îi observ dacă sunt confuzi, dacă vorbesc, dacă au corpuri străine, dacă au o poziţie nefirească etc. Vorbeam cu ei şi îi încurajam că va fi bine. Ca sanitar trebuie să observi şi emoţia.
Nu, nu sunt la primul incident cu răniţi, meseria mea implică incidente, dar fiecare caz în parte te zguduie pe interior… Sunt colegii tăi şi tot timpul speri să nu îi ai vreodată în braţe.

În acele clipe agitate, când se trage în jurul tău, trebuie să ţii cont de multe aspecte, sunt multe de făcut şi multe de evitat.
Am făcut tot ce a fost nevoie pentru a-i menține în stare stabilă şi mereu îmi voi face meseria ireproşabil. Atunci când misiunea se va termina vreau să ştiu că am dat totul.”

Nu toţi îngerii sunt în ceruri, unii străbat frontul.”

Doi dintre cei patru militari romani raniti, sambata, in Afganistan au fost transportati in Germania, informează ziare.com

Caporalii Cristian Gabar si Ionel Cristea au ajuns, marti, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, pentru investigatii medicale suplimentare si tratament de specialitate, starea lor de sanatate fiind stabila.