Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu uitați să vă testați. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipientă. Cele 3 tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când şansele de vindecare sunt reduse, pentru că există 2 bariere”:

(Last Updated On: April 17, 2019)

Medicul Tudor Ciuhodaru le readuce aminte femeilor să se testeze pentru descoperirea cancerului în fază incipientă. În acest mod șansele de vindecare sunt mai mari.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu uitați să vă testați. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipientă.

Medicul Tudor Ciuhodaru: „Nu uitați să vă testați. Programul național pentru sănătatea femeii a devenit realitate. Cancerul poate fi tratat doar dacă e diagnosticat în faza incipientă. Cele 3 tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când şansele de vindecare sunt reduse, pentru că există 2 bariere”: 1

Toate româncele pot beneficia gratuit de infomare şi acces la toate consultaţiile şi investigaţiile necesare pentru prevenirea, diagnosticul și tratamentul precoce a celor mai frecvente tipuri de cancer.

Sunt alocați doar în prima etapă 47 milioane de euro iar câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare.

Absenţa educaţiei pentru sănătate și lipsa banilor au ajuns să producă zilnic drame în rândul femeilor din România.

Cele 3 tipuri de cancer sunt diagnosticate târziu, atunci când şansele de vindecare sunt reduse, pentru că există 2 bariere:
1. educaţională- mă refer la educația pentru sănătate (52% dintre românce nu cunosc ce programe sunt disponibile pentru prevenția și depistarea în stadiu incipient iar 63% dintre medicii ginecologi susțin că nivelul scăzut de educație al pacientelor este principala provocare cu care se confruntă în diagnosticarea acestor cancere.)
2. și cea economică- accesibilitatea (mai exact gratuitatea şi disponibilitatea) la programele naționale de screening pentru cancerul de sân și cancerul de col uterin.

Soluții există:
1. Introducerea orelor de educaţie pentru sănătate (proiect meu este la Senat), inclusiv cea de sănătatea reproducerii, pentru dobândirea unor cunoştinţe şi deprinderi legate de anatomie, fiziologie, metode de autoexaminare, examene periodice, simptome de alarmă.

2. Acces gratuit pentru toate doamnele şi domnişoarele din România la toate consulaţiile şi investigațiilor medicale necesare depistării precoce a acestor trei tipuri de cancer. Mai precis:

a) 47 de milioane de euro sunt destinați pentru programul naţional de depistare a cancerului de col, din care 5 milioane de pentru elaborarea metodologiei de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce al cancerului de col uterin (HPV/ Babeş Papanicolau) precum şi pentru formarea personalului medical (medici și asistenți, tehnicieni de radiologie şi anatomie patologică, fizicieni, psihologi) care va fi implicat în efectiv derularea acestor programe.

b) câte 10,5 milioane de euro sunt destinați pentru susținerea efectivă a programelor de prevenţie, diagnostic şi tratament precoce din fiecare regiune de dezvoltare: Nord-Vest, Nord-Est, Sud Muntenia şi Centru.

Rețineți ! Nu uitați să vă testați. Acest program poate face diferența dintre viață și moarte”.