(Last Updated On: April 16, 2019)

Poliția franceză a început investigațiile pentru a stabili cauza incendiului care a distrus Catedrala Notre Dame. Au fost oferite și explicații de ce nu s-a intervenit pentru stingerea incendiului din exterior.

Ancheta a fost încredințată brigăzii criminale a poliției judiciare, din cauza complexității investigațiilor și amplorii pagubelor, scrie Le Parisien. Este privilegiată pista unui accident. Pe lateralele catedralei erau înălțate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar provocat de o lucrare de sudură efectuată pe șarpanta din lemn, anunță Digi 24.

Update. Incendiu la Notre-Dame. Primele ipoteze ale polițiștilor francezi. Mircea Cartarescu: „Când arde Notre-Dame înțelegem că suntem una cu toții, fragili și fără apărare în fața ...” 1

Șarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit. Experții judiciari vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijență și cine poartă responsabilitatea.

Imaginile focului care se propaga cu viteză pe șarpantă a contrastat, momente bune, cu absența oricărui dispozitiv al pompierilor vizibil în exterior: nici lansatoare de apă, nici macaralele nu au fost desfășurate rapid.

Aici e o diferență de abordare. Spre deosebire de pompierii americani, care atacă focul din exterior, școala franceză spune să ataci focul din interior. E o tactică mai periculoasă, dar mai eficientă pentru a salva obiectele de patrimoniu din interior. Dacă ataci focul din exterior, există riscul să împingi flăcările și gazele fierbinți – care pot atinge 800 de grade – spre interior și să sporești astfel pagubele. Desigur, strategia e valabilă când nu există riscul prăbușirii clădirii.

Între timp, a fost lămurită și o altă întrebare care la un moment dat stătea pe buzele tuturor: de ce nu s-a intervenit cu avioanele speciale Canadair? Era prea periculos într-o zonă urbană și exista riscul ca tonele de apă aruncate de la înălțime să distrugă clădirea și să pună în pericol viețile oamenilor de la sol.

Scriitorul Mircea Cartarescu: „Emoția oamenilor din toată lumea la incendiul de la Notre-Dame arată că nu suntem post-umani, nici post-truth, ci ființe profund atașate trecutului și valorilor noastre.

Ne-am întristat pretutindeni, indiferent de stupidele noastre divizări și de dihoniile noastre: credincioși și atei, creștini și musulmani, conservatori și progresiști etc. etc. etc. Când arde Notre-Dame înțelegem că suntem una cu toții, fragili și fără apărare în fața forțelor distrugerii din noi și din afara noastră”.