(Last Updated On: April 17, 2019)

România va afla astăzi dacă va rămâne fără Guvern. Liviu Dragnea dorește să-l dea afară pe Tudorel din Guvern, Viorica se opune așa că Dragnea vrea să-i dea afară pe amândoi. Totul din cauza Ordonanțelor de Urgență care nu se dau pentru a-ș scăpa de închisoare. Astăzi are loc Comitetul Executiv PSD care va pune în discuție situație celor doi „rebeli”

Mai multe surse din conducerea PSD au declarat pentru Digi24.ro că este posibil chiar ca, în cadrul ședinței, să i se spună Vioricăi Dăncilă că, în cazul în care refuză înlocuirea lui Toader, ea însăși va rămâne fără sprijinul politic al partidului.

Îi dă Dragnea afară din Guvern pe Viorica și Tudorel, astăzi?  Dan Andronic: „Pe scurt, o decizie CEx împotriva lui Toader va mulțumi câțiva lideri PSD, va crea o (nouă) criză politică internă în partid, îl va pune pe Iohannis în postura de actor important și va slăbi legăturile cu ALDE. Iar scorul de la europarlamentare se va mai micșora cu ...” 1

Comitetul Executiv este forul care poate retrage sprijinul politic al unui premier, după modelul aplicat de partid în cazul premierilor Mihai Tudose și Sorin Grindeanu, și, totodată, care poate desemna prin vot viitorii miniștri. Miza ședinței de miercuri este revocarea ministrului Justiției, Tudorel Toader, și înlocuirea cu un alt ministru, vehiculat fiind pentru preluarea portofoliului numele deputatului PSD Eugen Nicolicea.

Ștefan Vlaston, Adevarul: Dăncilă şi Toader şi-au pasat răspunderea pentru neemiterea OUG-urilor care l-ar fi salvat pe Dragnea din ghearele justiţiei (statului paralel). Nu se ştie cine nu le-a vrut: Dăncilă sau Toader. Cert este că nu s-au dat, cu toată presiunea uriaşă pusă de Dragnea şi alţi lideri ai PSD asupra celor doi. În mod sigur avertismentele publice, dar mai ales cele nepublice, venite de la Bruxelles, i-au oprit pe cei doi să comită ireparabilul. Nu de alta, dar puteau fi acuzaţi, cândva, de favorizarea infractorilor. Dragnea a înţeles că Dăncilă n-a pus presiune pe Toader să scrie OUG-urile pe justiţie, şi de aici toată supărarea sa împotriva lui Dăncilă.

Chiar cu Toader remaniat de către premierul Dăncilă, eventual prin demisia sa, se va ajunge pe masa lui Iohannis. Dar de la ultimele remanieri s-a văzut ce înseamnă asta. Olguţa Vasilescu a rămas pe dinafară, pentru că n-a vrut preşedintele Iohannis să mai rămână în guvern. Iohannis va cere şi numele înlocuitorului lui Toader, şi nu va semna decretele până când nu-i convine înlocuitorul. Ori pe Dragnea îl ard termenele de la ICCJ”.

Dan Andronic, Evenimentul Zilei: „Pe scurt, o decizie CEx împotriva lui Toader va mulțumi câțiva lideri PSD, va crea o (nouă) criză politică internă în partid, îl va pune pe Iohannis în postura de actor important și va slăbi legăturile cu ALDE. Iar scorul de la europarlamentare se va mai micșora cu 2-3 procente.

Un rezultat al politicii ezitante dusă de Liviu Dragnea. Omul politic care a câștigat alegerile în 2016 cu un scor mare, dar apoi a ratat toate ocaziile favorabile pe care le-a avut. Acum i-au mai rămas doar câteva nefavorabile”.