(Last Updated On: April 16, 2019)

Pompierii francezi au stins incendiul de la Catedrala Notre-Dame. Acum se caută cazua focului. Fostul senator Eckstein-Kovács Péter trage speranțe că vinovat să nu fie un Dorel sau Gyuri de-al nostru.

Originea focului – care a izbucnit de undeva de pe acoperișul catedralei – încă nu a fost stabilită, anunță RFI. A fost deschisă o anchetă, iar prima ipoteza este cea a unui accident. De altfel, în cursul nopţii, muncitorii de pe şantierul de restaurare au fost audiaţi de procurori.

Eckstein-Kovács Péter: „Sper sincer ca incendiul de la Notre-Dame sa nu fie cauzat de un Dorel sau Gyuri de-al nostru”. Primele imagini din interior 1

Eckstein-Kovács Péter: „Sper sincer ca incendiul de la Notre-Dame sa nu fie cauzat de un Dorel sau Gyuri de-al nostru”.

Pericolul incendiului de la Notre Dame a fost îndepărtat a declarat marți dimineață ministrul de interne francez. Oficialul anunță o întâlnire la ora 9:00 cu experți și arhitecți care vor încerca să afle dacă structura este stabilă și pompierii pot pătrunde în interiorul Catedralei pentru a face inventarul pagubelor produse de incendiul care a ars întregul acoperiș si turla centrală.

Noaptea trecută pompierii au reuşit să salveze valoroase lucrări de artă, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemenea, salvată.

Interiorul a fost mai puțin afectat. Marți se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă.

Incendiul care a devastat catedrala Notre-Dame din Paris reprezintă cea mai teribilă pierdere pentru patrimoniul francez și mondial. Clasată în patrimoniul mondial al umanității, această bijuterie de arhitectură gotică este monumentul cel mai vizitat din Europa. 30 de mii de vizitatori pe zi, 14 milioane pe an arata statisticile.