(Last Updated On: April 22, 2019)

Vedeta Radio Zu, Daniel Buzdugan, îi sfătuiește pe credincioși ca în Săptămână Mare să reducă zgomotul și agitația și să țină măcar o zi post, doar cu pâine și apă.

Daniel Buzdugan: „Intrăm în Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor lui Hristos.
Să reducem motoarele.
Să reducem zgomotul și agitația.
Mai puțin Netflix!
Mai puțin socialmedia.

Daniel Buzdugan: „Intrăm în Săptămâna Mare, Săptămâna Patimilor lui Hristos. Să reducem motoarele. Să reducem zgomotul și agitația.Dacă tot vrei să asculți muzică, de ce să nu încerci mai multă ...” 1

Dacă tot vrei să asculți muzică, de ce să nu încerci mai multă muzică religioasă în această perioadă? Pe internet găsești numeroase înregistrări cu cântări din tradiția răsăriteană de la mănăstirile românești sau din Muntele Athos(ex: Prohodul Domnului).

Dacă nu ai reușit să te abții de la carne în Post, poți încerca măcar în Săptămâna Mare. Sau poți încerca doar o zi cu pâine și apă.
Spovedește-te bine.

În Săptămâna Mare apar slujbe care se celebrează o singură dată pe an: în Joia Mare (Lectura celor 12 evanghelii), în Vinerea Mare (Prohodul Domnului), și apoi, desigur, Utrenia Învierii, în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Făcând toate acestea, vei putea să trăiești mai puternic bucuria Învierii Mântuitorului. O Săptămână Mare binecuvântată vă doresc!”

Tradiții și obiceiuri pentru înfrumusețarea ouălor de Paște
Înroșirea ouălor de Paște se face în Joia Mare, existând credința că ouăle fierte și roșite în această zi nu se strică pe tot parcursul anului, chiar mai mult, nu se vor strica niciodată, potrivit Digi 24.

De Paște, la români, există obiceiul ciocnirii ouălor. Se ciocnesc ouă colorate după un anumit ceremonial, care în comunitățile rurale se păstrează fără abatere. Ca regulă generală, primul care ciocnește este cel mai vârstnic bărbat de la masă sau o persoană mai în vârstă, care ciocnește capul oului de capul oului ținut în mână de un comesean, în timp ce rostește formula „Hristos a Înviat!”, la care se răspunde cu: „Adevărat a înviat!”.

De Paști, ouăle nu se vopsesc doar în roșu, ci și în alte culori, realizând desene deosebit de inspirate și frumos lucrate, în motive geometrice sau reprezentând plante, animale ori diferite simboluri astrale. Bucovina este recunoscută pentru tradiția — păstrată și în zilele noastre — de a „încondeia” sau „închistri” ouă.