Cumperi? Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Ce spun fermierii

(Last Updated On: April 20, 2019)

Roșiile românești au ajuns în piețele din Capitală, numai că prețul acestora este exorbitant. Un kilogram de roșii costă 40 de lei, cât un kilogram de carne de viţel sau două de porc, din care faci 80 de sarmale.

Legumicultorii se scuză şi spun că ei cer 20 la poartă, însă adaosul intermediarilor, dublează suma, informează stirileprotv.ro.

Cumperi? Un kilogram de roșii românești costă cât o oală de sarmale. Ce spun fermierii 1

„Preţul roşiilor româneşti este un pic exagerat. Dacă roşiile astea din Italia noi le vindem cu 8 lei, nu înţeleg de ce le-ar vinde producătorii autohtoni la preţul de 20 lei. Mi se pare exagerat totuşi”, spune Florin Petre, comerciant en gros.

Într-o piaţă din centrul Capitalei au apărut primele cutii cu roşii din zona Olteniei. Soiul este precos, dar comercianţii le promovează ca “moţate româneşti” sau “dulci, cu picioruş”. Preţul este între 25 şi 40 de lei pentru un kilogram, dar negustorii spun că e normal, pentru că acestea sunt trufandale.

La sursă, în judeţul Olt, fermierii din bazinul legumicol Izbiceni au început să recolteze mai devreme faţă de anul trecut. Oamenii îşi lauda marfa însă pentru cumpărător, la tarabă, rămâne doar privitul. Un kilogram de roşii pleacă de la ei cu 18 lei.

„Această iarnă a fost foarte friguroasă, au fost 2 săptămâni în care a fost un pic mai cald, dar noaptea temperaturile au scăzut sub zero grade, aceste solare necesită multă căldură, trebuie să le aducem la o temperatură între 12-15-18 grade şi necesită costuri foarte mari”, spune Marcel Diaconu, fermier.