Cum l-a sfidat din nou Viorica Dăncilă pe Dragnea în ședința PSD. Premierul a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan

(Last Updated On: April 17, 2019)

Tudorel Toader a fost dat afară din Guvern de Comitetul Executiv al PSD. Viorica Dăncilă a transmis deja la Cotroceni cererile de revocare și înlocuire pentru 3 miniștri. Eugen Nicolicea pentru portofoliul de la Justiție, Oana Florea – Fonduri europene și Liviu Tit Brăiloiu – Românii de pretutindeni.

Premierul Viorica Dăncilă a pledat în ședința Comitetului Executiv pentru remaniere deși știa că Liviu Dragnea dorea să tranșeze rapid situația cu Tudorel Toader printr-o restructurare guvernamentală. Potrivit surselor citate, apropiații șefului PSD au propus restructurarea, dar, pentru a se evita, un conflict deschis între Dragnea și Dăncilă s-a mers pe varianta de remaniere în primă fază.

Cum l-a sfidat din nou Viorica Dăncilă pe Dragnea în ședința PSD. Premierul a impus în CEX remanierea guvernamentală, dar Dragnea are alt plan 1

Sursele Hotnews.ro susțin că șeful PSD a fost deranjat de faptul că Dăncilă a pledat pentru remaniere, Dragnea dorind ca, în urma ședinței CEX, premierul să anunțe revocarea acestuia din funcția de ministru al Justiției și restructurarea Guvernului. În plus, șeful PSD voia umilirea publică a lui Toader prin adoptarea la Senat a moțiunii simple.

De asemenea, Dragnea și apropiații acestuia doreau să meargă pe varianta reorganizării guvernamentale care să treacă prin Parlament astfel încât să dea un mesaj de forță înaintea campaniei electorale.

Planul lui Dragnea a fost însă suspendat de intervenția lui Dăncilă în ședința CEX, care a pledat pentru remaniere. Dăncilă a beneficiat în CEX de susținerea unor colegi, cunoscuți drept adversari ai lui Liviu Dragnea. Paul Stănescu, Dumitru Buzatu și Ecaterina Andronescu. De altfel, cei trei au transmis public un mesaj temperat în ceea ce privește demiterea lui Tudorel Toader, declarând public în debutul ședinței CEX că “îl apreciază” pe ministrul Justiției.

La finalul ședinței, Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă nu au mai ieșit împreună la declarațiile oficiale, ci separat.

Premierul a făcut anunțul privind retragerea sprijinului politic lui Tudorel Toader și a anunțat că a propus varianta remanierii. “Eu consider că este bine să mergem pe varianta remanierii și voi avea o discuție cu domnul președinte. Imediat ce ajung la Guvern, voi avea o discuție telefonică cu președintele și îi voi spune de remaniere”, a anunțat Dăncilă la finalul ședinței CEX .

La rândul său, Dragnea întrebat de jurnaliști de ce nu s-a mers pe varianta restructurării, a răspuns sec: “Premierul a vrut să vadă dacă Iohannis acceptă”.

Fostul președinte Traian Băsescu afirmă că PSD a încercat să transfere în responsabilitatea ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, modificările la Codul penal, sperând ca, în cazul unei remanieri guvernamentale, şeful statului, Klaus Iohannis, “să le umple plasa de goluri” celor din PSD.

Întrebat dacă l-a sfătuit pe Tudorel Toader să nu demisioneze, Băsescu a spus: “O, da! Da”.

El a punctat că se aşteaptă de la preşedintele Iohannis “să-i toace” pe cei de la PSD în cazul unei remanieri.

“Să-i toace! Mingea e la el. Sper să le umple plasa de goluri, Pentru că ei au căutat-o, deşi cred că vor merge în Parlament cu o restructurare a Guvernului, una minoră, dar care va rezolva problema remanierii”.

Băsescu susţine că PSD nu ar avea “probleme de majoritate”, aceasta fiind asigurată cu ajutorul UDMR şi al deputaţilor minorităţilor naţionale. “Are (n.r. – majoritate) cu UDMR şi cu cei 17 reprezentaţi ai minorităţilor. Nu are probleme de majoritate”, a spus Băsescu.