(Last Updated On: April 17, 2019)

Doctorul Rodica Niculescu, medic primar medicină internă, competenţă cardiologie clinică şi intervenţională, a explicat care sunt semnele infarctului miocardic și când trebuie să mergem la medic.

„Îmi pare rău să amintesc, cauza principală este fumatul, un lucru pe care tinerii nu prea vor să îl audă. Adăugăm stresul, mâncatul gras, alimentaţia este absolut nepotrivită şi, evident, lipsa de somn, ceea ce schimbă cu totul ritmul începând de la vârste tinere şi de fapt defineşte un stres pe care sistemul cardio-circulator îl suportă şi care se soldează din nefericire până la infarct miocardic acut”, a explicat aceasta pentru digi24.ro.

Care sunt cauzele infarctului. Dr. Rodica Niculescu: „Îmi pare rău să amintesc, cauza principală este fumatul, un lucru pe care tinerii nu prea vor să îl audă. Adăugăm stresul, mâncatul gras, alimentaţia este ...” 1

Tot stresul este vinovat şi de apariţia unei alte afecţiuni: spasmul coronarian.

„Acest lucru intervine în momentele de stres, în momentele în care ne enervăm, în care avem valori mari ale tensiunii arteriale şi mulţi dintre pacienţi susţin că prezintă în acele momente cu valori mari de tensiune, durere în piept,” mai spune medicul.

De aceea, dacă aveți acest spasm coronarian, adică o durere ascuţită în piept, mai mult de 10 minute, trebuie să mergeți urgent la spital. Poate fi semnul unui infarct, iar în cazurile grave este necesară montarea unui stent cât mai repede.

„Cu cât se înţelege mai mult că la prima durere în piept este bine să ajungem la medic, şansele de deschidere a arterei coronariene sunt mult mai mari cu cât deschidem mai repede o arteră, cu atât celulele miocardice primesc mai repede sânge, ceea ce presupune glucoză şi oxigen, adică revenirea la o activitate normală,” precizează dr. Rodica Niculescu.