(Last Updated On: April 8, 2019)

Foarte mulți pacienți ajung la medic oar în stare avansată a bolii, nu fac niște banale analize medicale care le pot salva viața.

1. Indice de masă corporală
Valoarea acestui indice arată dacă aveţi o greutate normală şi se calculează astfel: greutatea corpului în kg se împarte la înălţimea în m la pătrat. Un indice între 18.5 şi 24.9 înseamnă o greutate normală, un indice între 25-29.9 înseamnă supraponderabilitate şi este un semnal de alarmă, iar o valoare peste 30 înseamnă obezitate.
12 analize medicale care îți pot salva viața. Când le-ai făcu ultima dată? Medicul cardiolog Florin Mitu: „Tensiunea normală trebuie să se încadreze în jurul valorii de ...” 1

2. Tensiunea arterială
Tensiunea normală trebuie să se încadreze în jurul valorii de 120/80 mm/Hg. “Dacă tensiunea coboară sub 9/6 cmHg este considerată hipotensiune şi dacă trece de 14/9 este considerată hipertensiune”, precizează medicul cardiolog Florin Mitu, potrivit Doctorul Zilei.

3. Colesterolul rău (LDL)
Nivelul ridicat de LDL (“colesterol rău”) poate determina depunerea de grăsimi pe pereţii arterelor, favorizând apariţia aterosclerozei şi infarctului. “Valoarea colesterolului LDL trebuie să fie mai mic de 100 mg/ dl, valorile peste 160 mg/dl necesită tratament”, adaugă cardiologul Mitu.

4. Riscul cardiovascular
Medicul vă poate calcula riscul de boli cardiovasculare pe baza valorilor colesterolului, trigliceridelor şi tensiunii arteriale, ţinând cont şi de vârstă, greutate, eventual diabet.

5.Densitatea mineralelor din oase
Testele de screening pentru osteoporoză sunt recomandate femeilor după ce intră la menopauză şi bărbaţilor după vârsta de 50 de ani. “Medicul recomandă un astfel de test în funcţie de sexul pacientului, bolile asociate, tratamentul urmat, alimentaţia şi expunerea la soare”, explică medicul de familie Călin Ciubotaru.

6. Glicemia
O valoare a glicemiei peste 126 înseamnă prezenţa diabetului de tip 2. Aceste teste sunt recomandate cel puţin o dată la 3 ani. În cazul în care în familie mai există o persoană cu acestă boală, se recomandă efectuarea testului la vârste mai fragede.

7. Examinarea testiculelor poate ajuta la identificarea unor noduli sau modificări. Aceste examinări sunt indicate mai ales dacă resimţiţi o senzaţie de greutate în scrot, dureri în zona inferioară a abdomenului, modificarea formei testiculelor.

8. Examinarea sânilor este importantă în identificarea nodulilor la sân. Perioada optimă de autoexaminare este după 5-10 zile de la instalarea menstruaţiei.

9. Examinarea pielii ajută la depistarea aluniţelor suspecte şi a inflamaţiilor.

10. Examinarea colorectală. Apariţia sângelui în scaun trebuie urmată de un consult şi, cel mai probabil, o colonoscopie.

11.Screeningul cancerului
În cazul bărbaţilor, screeningul pentru cancerul de prostată constă în examenul digital rectal, care permite analizarea prostatei şi depistarea tumorilor. Antigenul PSA este recomandat după vârsta de 40-50 de ani . În cazul femeilor, analizele recomandate sunt testul Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col, şi mamografia. “Testul Papanicolau trebuie efectuat la fiecare 3 ani de la începerea vieţii sexuale, iar la femeile care iau anticon cepţionale – mai des. Mamografiile trebuie efectuate o dată la doi ani, după 40-50 de ani”, adaugă medicul Ciubotaru. 1

12. Spirometrii şi radiografii: fumătorii trebuie să ţină sub observaţie riscul de boli precum bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), cancerul pulmonar.