(Last Updated On: March 14, 2019)

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunțat că se lucrează la un normativ privind acordarea de compensaţii financiare pentru deţinuţii care au fost încarceraţi în condiţii necorespunzătoare.

„Există o regulă generală care spune că orice act normativ care se adoptă trebuie să prevadă şi impactul financiar. Deci va trebui să vedem câţi deţinuţi au stat în condiţii necorepunzătoare, care este impactul finanicar, va trebui să stabilim o sumă care să fie considerată de către CEDO un remediu efectiv, va trebui să ne raportăm la ce au stabilit şi alte state care au avut problemă similară şi am vorbit despre Italia care a dat 8 euro pe zi, Ungaria care a dat 5 euro pe zi.

Tudorel este hotărât să ofere sume „rezonabile” de bani deținuților. Unii bolnavi sau studenți stau în condiții mai proaste și nu primesc nimic. Judecătorul Cristi Danilet: „Între a lăsa deținuți periculoși pe stradă, a-i răsplăti regește pentru igrasie în camera de ...” 1

Nu înseamnă că vom merge automat pe modelul Italiei sau modelul Ungariei, dar trebuie o sumă rezonabilă care să constituie un remediu, repet, efectiv. Dacă suma va fi mare, ne putem gândi şi la o eşalonare de plată a acesteia”, a afirmat ministrul, citat de digi24.ro.

Ministrul Justiţiei a spus că, la acest moment, neavând date exacte, nu poate avansa o sumă care ar urma să fie acordată drept despăgubire deţinuţilor încarceraţi în condiţii necorespunzătoare.

Acesta a precizat însă că zilele trecute a primite de la grefa CEDO o infogramă în care se specifică „posibile soluţii” şi că a solicitat elaborarea unui act normativ pe acest subiect.

Judecătorul Cristi Danilet: „Între a lăsa deținuți periculoși pe stradă, a-i răsplăti regește pentru igrasie în camera de detentie și a plăti România condamnări la CEDO, ce credeți că ar fi mai adecvat în lipsa luării unor măsuri de văruire, reparare a penitenciarelor sau construirea de noi penitenciare?”