(Last Updated On: March 14, 2019)

Cea mai puternică armă a democrației este votul. În apropierea alegerilor politicienii care au greșit intră în panică. De exemplu, cei de la PSD sunt îngroziți de posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să organizeze un referendum ”Fără penali”. Ei sunt cotați cu 24% la intenția de vot. Referendumul ar aduce la vot foarte multe persoane care ar vota cu partidele anti-PSD astfel că procentul PSD s-ar diminua considerabil. Poate sub 20 %.

Preşedintele USR, Dan Barna, a declarat, miercuri, că decizia CCR de miercuri ”deschide calea ca la alegerile europarlamentare din 26 mai să avem şi referendumul ”Fără penali”, referendumul pe justiţie fudamental pentru România”, informează Mediafax.

Andrei Oișteanu: „DECALOG PRO-REFERENDUM.
Curtea Constituţională, aşa PSD-izată cum este, n-a avut încotro şi a admis (în unanimitate!) dreptul Preşedintelui de a organiza referendum în orice zi, inclusiv în ziua alegerilor europarlamentare. O dată obţinută această aşteptată victorie, Preşedintele Iohannis este aproape obligat să declanşeze pe data de 26 mai un referendum pe tema Justiţiei. Toate argumentele sunt “pro”, niciunul “contra”.
1). Un referendum pe tema Justiţiei ar da o satisfacţie meritată sutelor de mii de oameni care timp de doi ani şi jumătate au rezistat cerând “Justiţie, nu Corupţie !”. Victoria lor ar fi astfel recunoscută şi oficializată.

Trebuie Iohannis să organizeze referendum ”Fără penali”? Andrei Oișteanu: „DECALOG PRO-REFERENDUM. 8) Rezultatul Referendumului l-ar obliga pe Dragnea să forţeze lucrurile şi să dea o OUG privind amnistia şi graţierea, provocâd o criză socio-politică majoră şi pierderea alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare.9). Un referendum pe Justiţie ar forţa ...” 1

2). Referendumul din ziua de 26 mai (poate chiar de două zile) ar mări participarea la vot în mod substanţial. Probabil cu circa 15%, de la sub 30% la peste 40%. O prezenţă mai mare la vot avantajează opoziţia şi micşorează scorul PSD-ALDE. Referendumul ar scoate la vot “rezistenţii” (neintersaţi în mod special de Parlamentul European), nehotărâţii, alegătorii din diaspora etc.

3). Tema unui referendum pe Justiţie – de exemplu “fără penali în funcţii publice” (fpfp) – ar da consistenţă şi concreteţe campaniei electorale dusă de opoziţie.
4). Mai mult decât atât, campania pentru referendum ar solidariza partidele de opoziţie, micşorând motivele de agresiune şi competiţie dintre ele.
5). În schimb, o astfel de consultare electorală ar produce bâlbâială în propaganda PSD-ALDE, care nu va putea să fie în mod deschis nici “pentru”, nici “contra” unui referendum pe Justiţie. It’s a lose-lose situation.

6). Unui simpatizant rezonabil al actualei majorităţi îi va fi destul de greu să voteze “da” la referendum şi “pentru” PSD (sau ALDE) la scrutinul euro-parlamentar.
7). Liviu Dragnea – un penal în funcţie publică – ar fi principala victimă atât a campaniei electorale, cât şi a rezultatului referendumului; el nemaiputând candida la funcţia de Preşedinte al României.

8) Rezultatul Referendumului l-ar obliga pe Dragnea să forţeze lucrurile şi să dea o OUG privind amnistia şi graţierea, provocâd o criză socio-politică majoră şi pierderea alegerilor prezidenţiale, locale şi parlamentare.

9). Un referendum pe Justiţie ar forţa marile blocuri sindicale (până acum “neutre”, tăcute şi laşe) să iasă din amorţeala cauzată de ideea nătângă: “Pe noi ne interesează doar creşterea salariilor”

10). Un scor bun obţinut de partidele de opoziţie la alegerile euro-parlamentare ar uşura victoria Preşedintelui Iohannis la alegerile prezidenţiale. Iohannis s-ar prezenta cu un referendum castigat (cel pt Justiţie), iar Dragnea cu un referendum pierdut (cel pt familia tradiţională). Cele două victorii electorale din 2019, ar duce la scoruri mai bune pentru opoziţie la alegerile din 2020.

Ca atare, ii sugerez Domnului Presedinte Iohannis sa organizeze un referendum pe 26 mai 2019”