(Last Updated On: March 30, 2019)

Simona Halep clachează în momentele importante, în special în finale. Este de nerecunoscut în aceste partide. Ar fi și o explicație.

Legendara Martina Navratilova, castigatoare de Grand Slam de 18 ori, crede ca stie care este problema Simonei Halep. “Sufera de sindrumul impostorului, chiar daca a castigat Grand Slam si a fost numarul 1 WTA”, a spus legenda din Cehia in comentariul ei de la televiziunea BT Sport, anunță sport.ro.

Ce este sindromul impostorului
Potrivit specialistilor, 70% din oameni au suferit de acest sindrom fara sa stie de-a lungul vietii lor. Este un sindrom descoperit in urma cu 40 de ani si e din ce in ce mai raspandit in lumea oamenilor obisnuiti si nu doar al vedetelor.

Simona Halep  "Sufera de sindromul impostorului" , spune Martina Navratilova. Ce este acest sindrom 1

Numele stiintific este Sindromul “impostorului”, iar 7 din 10 persoane au simtit in decursul vietii ca nu apartin cu adevarat unei situatii sau pozitii sociale si le este teama ca alte persoane sa nu descopere “cine sunt ei cu adevarat”.

Sentimentul este adesea resimtit de persoanele publice, deoarece acestea au parte de cea mai multa atentie din partea fanilor, iar aceasta le declanseaza o emotie puternica, care la un moment dat se va transforma in nesiguranta si teama ca altcineva sa nu afle de aceasta slabiciune.

Una dintre aceste vedete care a dezvaluit public ca este “un impostor”, este actrita principala din filmul Titanic, Kate Winslet: “Uneori, cand ma trezesc dimineata inainte sa merg la o filmare ma gandesc ca nu pot sa fac asta. Sunt o impostoare”. La randul sau celebra actrita Michelle Pfeiffer, afirma un lucru asemanator: “Inca gandesc ca oamenii vor descoperi ca nu sunt prea talentata. Nu sunt cu adevarat foarte buna. Este totul o mare farsa”.

Iesind din lumea starurilor de la Hollywood, pana si dr. Chan, CEO-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii traia un sentiment puternic ca ar fi un impostor in aceasta lume: “Sunt o gramada de oameni care cred ca sunt un expert. Cum cred asta despre mine toti acesti oameni? Sunt mult mai constient de toate lucrurile pe care nu le stiu”.

Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza sustine ca Sindromul Impostorului are la baza un profund sentiment de lipsa de incredere de sine, in valoarea personala si o stima de sine scazuta. Coroborat cu o viata stresanta, aceste sentimente se acutizeaza, iar persoana care sufera de acest sindrom va avea senzatia ca nimic din tot ceea ce a realizat pana acum si pentru care a primit aprecieri din partea societatii, nu este important.

“Chiar daca avem impresia ca doar vedetele sunt prinse in acest cerc vicios, de a se considera, la un moment dat impostori, sindromul este la fel de bine raspandit si in randul oamenilor care nu se pot bucura de notorietate. Procentul este relativ mare, aproximativ 70% dintre oameni vor simti acest lucru in decursul vietii, iar cauzele sunt diverse: de la stres, la un sir de actiuni nereusite etc. Totusi, exista cateva tehnici foarte eficiente, pe care le cercetam si le aplicam de foarte mult timp pentru a elimina emotia primordiala si profunda care provoaca aceasta reactie in lant”, explica Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza.