(Last Updated On: March 29, 2019)

O româncă din Germania povestește că nemții au un sistem judiciar în care sunt acceptați cetățeni ca judecători. Cum ar fi la noi să fie acceptați cetățeni care țin cu politicienii corupți? Ar mai fi condamnat cineva?

Pe Facebook, Crina Petec Calin: „Peste noapte, aproape pe negândite, am ajuns sa fiu judecătoare într-un complet de 5 la Curtea de Justiție München. Acum câțiva ani, după ce am căpătat si naționalitatea germana, am primit acasă o scrisoare de la tribunalul bavarez in care eram întrebată daca nu as fi interesata sa ma fac …judecătoare.

Româncă din Germania: „Peste noapte, aproape pe negândite, am ajuns sa fiu judecătoare într-un complet de 5 la Curtea de Justiție München...Nu am înțeles mare lucru. Neamțul meu a fost foarte entuziasmat de idee...Eu am nimerit la cazurile complexe, într-un complet de 5 si am voie sa dau pedepse cu închisoarea de pana la 5 ani. Ca minima pregătire am ...” 1

Nu am înțeles mare lucru. Neamțul meu a fost foarte entuziasmat de idee si mi-a explicat ceva ce nu știam despre organizarea sistemului de justiție german: in completurile de trei sau de cinci exista si judecători, asa ziși Schöffe, care nu au pregătire juridica. De ce?

Pentru a nu fi influențați de amănuntele tehnice si clișeele unui proces si a da judecăți echilibrate, “proaspete”. Aceștia nu au voie sa se pregătească înainte de procese pentru a judeca aceste cazuri limpede, obiectiv si fără a se pierde in hățișurile legislației.

In rest sunt tratați ca niște judecători in timpul procesului: participa la toate dezbaterile, pun toate întrebările pe care le considera necesare, dezbat alături de ceilalți judecători, hotărăsc sentința împreună cu ceilalți colegi din complet si au deci un vot egal cu al judecătorilor juriști.

Într-un complet de 5, doi dintre judecători sunt Schöffe. Așa ca daca ai o slujba oarecare si ești acceptat/numit Schöffe cei de la serviciu trebuie sa-ți dea drumul obligați (daca nu o fac pedepsele sunt usturătoare si se si aplica). Pe perioada procesului nu vei mai fi plătit de către angajatorul tău direct ci de către Tribunal cu o suma echivalenta.

Eu am nimerit la cazurile complexe, într-un complet de 5 si am voie sa dau pedepse cu închisoarea de pana la 5 ani. Ca minima pregătire am vizitat o închisoare de pe lângă München. O experienta trista.

Luni a început primul proces la care particip in calitate de judecător Schöffe. Este o experienta. Deși e public nu o sa povestesc acum mai mult ci după ce se termina. Va dura cam 3 săptămâni.

Visez la cum ar fi fost daca as fi putut sa-l judec si pe al nostru Daddy psd-ist!!!!!”