(Last Updated On: March 18, 2019)

După cinci ani petrecuți în Anglia și Germania, Mihaela Moldova a decis împreună cu soțul ei, Marcell să se întoarcă în România. Decizia nu a fost însă una inspirată, așa că au decis să plece din nou. De data aceasta definitiv.

“Când mi-a spus că vrea să ne mutăm pe continent, eram convinsă că se gândeşte la Germania, el fiind, de altfel, cetăţean german. Am fost surprinsă să aflu că prefera România, pe care o vizitase în concedii şi o găsea «exotică». (…)

O româncă din Anglia s-a întors în țară dar pleacă iar. „Îmi spunea că dealurile pe care le vede venind de la Cluj la Zalău îi amintesc de cele din wallpaper-ul Windows dar ...Îţi trebuie curaj să îţi creşti copilul în România, cu sistemul de învăţământ actual, care ...” 1

El fusese până atunci în România doar în concediu şi era fascinat de frumuseţile de la noi. Îmi spunea că dealurile pe care le vede venind de la Cluj la Zalău îi amintesc de cele din wallpaper-ul Windows, este fascinat de gustul fructelor şi legumelor din piaţă.

I-a fost imposibil să se adapteze şi mereu bombănea cu privire la mizeria de lângă bloc, la muşte ori la faptul că găsea foarte greu un loc unde să îşi parcheze maşina”. (…)”, a spus Mihaela, ciată de antena3.ro.

În luna august a anului trecut, după concediul petrecut prin Germania, Austria şi Elveţia, cei doi soţi au înţeles că decizia de a veni în România nu a fost una ispirată.

“Când ne-am văzut pe autostradă, când am luat din nou contact cu mentalităţile de acolo, am simţit libertatea pe care o aveam înainte şi care ne-a lipsit în tot acest timp. Aşa că ne-am zis: «Gata! Ne mutăm înapoi!»”, spune Mihaela.

Tânăra menţionează că şi situaţia politică din România a jucat un rol în luarea deciziei:

“Cred că suntem fără speranţă; sunt omul care merge la vot de fiecare dată şi la fiecare mandat aveam încredere că se va schimba ceva, dar degeaba. Nu e nimic stabil. Mulţi mi-au spus că am curaj că plec, dar eu cred că sunt curajoşi cei care rămân aici şi pot să ducă ce urmează.

Îţi trebuie curaj să îţi creşti copilul în România, cu sistemul de învăţământ actual, care se schimbă mereu, să te confrunţi cu lipsa din spitale, să vezi că munceşti zi de zi şi nu ai niciodată suficienţi bani încât să îţi asiguri nu numai un trai decent, dar şi să poţi economisi pentru ziua de mâine. Ăsta este curaj, nu faptul că plec. La mine e experienţa de a pleca din ţară, de a şti mersul lucrurilor”.