(Last Updated On: March 18, 2019)

Economistul Andrei Caramitru explică cum va reforma USR statul român când acest partid va câștiga alegerile, în timp ce Viorica spune că nu există corupție în România.

Frank Engel, europarlamentar luxemburghez şi şef al Partidul Creștin Social, a povestit, într-un dialog pentru Ziare.com, cum premierul Viorica Dăncila le-a explicat socialiştilor de la Bruxelles, înainte ca şeful Guvernului să vorbească în plenul Parlamentului European, că în România nu există corupţie.

„Să vă povestesc ce a afirmat doamna Dăncila în faţa grupului socialist.
Un deputat socialist din Ungaria mi-a spus foarte amuzat că doamna Dăncila, înainte de a vorbi în faţa plenului, a venit la grup, iar cei de acolo i-au reproşat problemele legate de corupţie din România.

Viorica spune că nu există corupție în România, este ceva cultural.  Economistul Andrei Caramitru: „Mulți mă întreabă - practic - cum poate fi reformat statul român, când toate instituțiile sunt capturate de politruci corupți. Însă răspunsul poate fi simplu. Am fost consultant si am lucrat acum multi ani in Combinatul de la Galați, ceva timp dupa privatizare. Problema era tot de ineficiență și corupție. ... Care a fost soluția ...” 1

Si ea a zis că nu e adevărat, nu există corupţie în România, este doar o manieră diferită, cultural vorbind, de a mulţumi cuiva. Mi s-a părut extrem de ingenios să vorbeşti de o diferenţă culturală“, a povestit Frank Engel pentru Ziare.com, informează Adevarul. 

Andrei Caramitru: „Mulți mă întreabă – practic – cum poate fi reformat statul român, când toate instituțiile sunt capturate de politruci corupți. E o tema grea.

Însă răspunsul poate fi simplu. Am fost consultant si am lucrat acum multi ani in Combinatul de la Galați, ceva timp dupa privatizare. Cu muncitori, oameni simpli, ingineri. Problema era tot de ineficiență și corupție. Peste orice echipă care muncea, erau vreo 4 randuri de sefi care nu făceau nimic, nu cunoșteau lucrurile, mai rău încurcau și se ocupau cu diverse combinații.

Care a fost soluția – am scos din schema sefii intermediari care erau inutili. Directorii mari au fost schimbați cu oameni competenți (vreo 10). Am mers sa vorbim cu oamenii in fiecare uzina. De exemplu – la furnal (uzina cheie din combinat) – am întrebat oamenii – cine te ajuta aici când ai probleme tehnice? Cine e cel mai competent ? Răspunsul – invariabil – era o tânără inginer de care nu auzise nimeni. Am numit-o pe ea șefă peste furnal. Oamenii au fost fericiți pentru ca au fost ascultați, o apreciau pe doamnă și venea de jos. Rezultatele au fost senzaționale.

La fel se poate face peste tot. Câțiva oameni buni la vârf. Nivelele intermediare reduse masiv. Ascultat oamenii și aleși cei mai buni dintre ei. Pentru că sunt oameni buni și curați – peste tot – inclusiv la stat.