(Last Updated On: March 14, 2019)

Liviu Dragnea s-a trezit că în luna mai are alegeri iar acum PSD este cotat la 24 % de la 40%. Multi spun că electoratul PSD a migrat spre ALDE sau Pro România. La alegeri se va vedea că nu. Electoratul PSD a migrat spre PNL! Românii care țin cu PSD nu pot ține cu USR/PLUS și invers. PNL s-a trezit cu scoruri foarte mari în sondaje fără să facă ceva, fără combativitatea USR/PLUS. Pur și simplu crește pentru că există și este pro-Vest. PSD și PNL au fost aliați, au împărțit același electorat. Iar electoratul este supărat foc pe PSD-ul lui Dragnea dar speriat de USR.

Marile orașe, cu tineri înflăcărați sunt câștigate de USR/PLUS. Există milioane de români care pur și simplu s-au săturat de corupție. Ei nu pot vota cu PNL. De exemplu, la Brașov, George Scripcaru a plecat oficial din PNL pentru că are dosare penale dar conduce toate ședințele PNL Brașov. Cine pe cine minte?

Ciprian Ciucu: „La ce ajută să ataci lista PNL pentru europarlamentare? La ce ajută asta în mobilizarea voturilor anti-PSD și a nehotărâților?Neîncrederea dintre noi va fi ...” 1

Orașele medii/mici și ruralul sunt împărțite de PSD și PNL. Electoratul de aici este dependent de baroni, iar USR/PLUS nu are așa ceva.

Rareș Bogdan a fost aruncat în luptă pentru a ataca poziția USR/PLUS din marile orașe, pentru a-i atrage pe tinerii radicali. De văzut dacă reușește.

Ciprian Ciucu, consilier general PNL: „Ne facem rău unii altora, degeaba. O perspectivă realistă.
Sunt suficient de bătrân ca să port vie amintirea Convenței Democratice. Pe vremea aceea PNȚCD era partidul mai mare iar PNL era partidul mișto (eu am ales PNL pentru că nu eram conservator ci liberal).

Deși a avut un un rol istoric esențial (orientarea decisivă către UE și NATO), convenția nu a fost eficintă în a livra bunăstare pe termen scurt. Luptele fraticide între PNȚCD și PNL și ambițiile USD au semănat neîncredrea între partenerii de guvernare și au dus la un tur de prezidențiale oribil între părintele PSD, Iliescu și descreieratul de Vadim Tudor. PSD a câștigat alegerile fluierând.

De ce evoc experineța CDR+USD? Pentru că am mai văzut filmul acesta. Hai să fim nițel realiști: nici PNL și nici USR+ nu vor înfrânge mașinăria clientelară de la nivel central și local a PSD. NU! Nici USR și nici PNL!

Chiar dacă USR+ au trimis câte un desant de lideri centrali prin localitățile din țară, supra-mediatizat pe facebook, acel desant nu va ține loc de organizații locale puternice. Și, oricum, nu vor ajunge în toate orașele mici, comune, sate și cătune. Pentru simplul motiv obiectiv că nu au avut timp să se organizeze și nu au suficiente resurse.

PNL are drumul său și acum îmi este clar că nu este acealși cu drumul USR. Dacă ar fi fost același, n-ar mai fi existat USR. Drumul pe care astăzi PNL merge este acela al conservatorismului democratic. Colegilor mei, nouă PNLiștilor, ne revine sarcina să mobilizăm ruralul și să ne luăm la trântă cu PSD. Și da, nu o vom face cu mesaje progresite de ultim răgnet, scoase din manualele corectitudinii politice universitare. Pentru că am fi inadecvați și ineficienți. Da, PNL va reprezenta prin mesajul său național și acea categorie care nu se simte reprezentată de USR, inclusiv din orașele mari.

Dar PNL va rămâne partidul DEDICAT EUROATLANTISMULUI, democrației, libertății și justiției. Nu toți colegii mei sunt perfecți, dar imensa majoritate sunt proeuropeni și dedicați. Hai să vedem ce ne ține împreună, nu ce ne desparte. Asta, dacă vrem să avem o șansă.

Vă întreb, ca de la om la om: voi cum v-ați simți dacă ați fi atacați și tocați zilnic de echipele de influenceri ale acelora care pe față declară că vor să fim ÎMPREUNĂ, și să guvernăm împreună, dar, de fapt, mesajul dat pe puternica rețea de socializare fiind agresiv, negativ prin atacuri în rafale?

Ce ar câștiga USR cu o astfel de strategie? Încă 0,5 din electoratul urban universitar? Merită? Merită să sacrifici încredrea ce poate fi investită într-o alianță viitoare pentru a mai rupe ceva de la acela cu care vei fi în alianță?

Vă spun! Încrederea (confidence building, vorba dacului) este esențială în viitorul guvern și pentru viitoarele majorități din consiliile locale. Vă spun! În politică, locul doi nu e bun de nimic. În politică contează doar puterea executivă dacă vrei să faci ceva cu adevărat: guvernul și primăriile. Restul sunt povești.

La ce bun să ne scoatem ochii între noi? Da, suntem diferiți, dar nu incompatibili. Da, suntem diferiți, dar complementari. Da, suntem diferiți dar avem obiective comune. La ce ajută să ataci lista PNL pentru europarlamentare? La ce ajută asta în mobilizarea voturilor anti-PSD și a nehotărâților?

Neîncrederea dintre noi va fi exploatată de ciuma roșie, amplificată prin oficinele lor, plătite cu bani publici. Sau dacă luăm guvernarea… Asta vrem? Să luăm guvernarea și după 6 luni să sărim unii la gâtul altora, înainte de a reuși să facem ceva pentru oameni și din a repara ceva din imensul rău făcut de PSD?

Guys, hai să ne gândim foarte bine ce vrem. Miza este peste noi, este generațională: euroatlantismul, justiția, Pilonul II de pensii, dezvoltare, infrastructura.

PS: Da, știu că sunt într-un partid al cărui principal electorat național este conservator. Da, mă definesc ca liberal european, pro-libertăți.

Dați mai departe dacă gândiți ca mine”.