(Last Updated On: March 15, 2019)

Parlamentul European si Consiliul UE au stabilit prima runda de negocieri pentru conducerea viitorului Parchet European.

Echipele de negociere se vor intalni in 20 martie, potrivit surselor europene, iar ce e clar pana acum este ca Parlamentul European merge pe mana unui singur candidat – Kovesi – si nu propune o ierarhie de optiuni, informează ziare.com.
Când încep negocierile în cazul Kovesi, între Parlamentul European si Consiliul UE 1

Parlamentul European a desemnat in echipa de negociere pentru procurorul sef al UE trei europarlamentari – Ingeborg Grassle si Claude Moraes, sefii Comsiilor LIBE si CONT, care i-au audiat pe candidati, si Judith Sargentini.

In schimb, Consiliul a dat si el un vot intial, in urma caruia a prezentat o ierarhizare a celor trei candidati – candidatul francez, Jean – Francois Bohnert, cu 50 de puncte, urmat de candidatul roman si candidatul german, Andres Ritter, cu cate 29 de puncte fiecare. Fiecare ambasador la UE a acordat astfel un numar de puncte fiecarui candidat (3 puncte – locul 1; doua puncte – locul 2; un punct – locul 3) . Clasamentul a fost realizat pe baza numarului total de puncte adunat de fiecare candidat.

Votul din COREPER, insa, unde optiunile se fac in urma unor negocieri diplomatice, ambasadorii a 22 de state membre fiind cei care voteaza, nu a fost anuntat ca unul final, ci indicativ. E de asteptat, asadar, un nou vot, in urma caruia Consiliul sa puna pe masa negocierilor optiunea lui ferma.

Pana acum, nu cunoastem oficial pozitia Guvernului de la Bucuresti, daca va sustine candidatul roman, Laura Codruta Kovesi, sau candidatul francez, Francois Bohnert, clasat pe locul doi in PE, dar pe primul loc in votul indicativ dat in COREPER.