(Last Updated On: March 13, 2019)

400,000 de români din Marea Britanie nu știu ce se va întâmpla cu ei după ce acordul privind Brexitul a fost respins marţi seară, de Camera Comunelor. Votul a fost de 391 la 242 şi a fost urmat de discursul premierului Theresa May.

Un purtător de cuvânt la preşedintelui Consiliului European Donald Tusk a declarat că, în condiţiile în care mai sunt doar 17 zile până la data de 29 martie, votul de marţi seară a crescut semnificativ perspectiva unui Brexit fără acord, potrivit Stirile Pro Tv.

Acordul Brexit a căzut. Stres maxim pentru 400,000 de români din Marea Britanie. Alin Mituta: „Votul din Parlamentul britanic împotriva acordului pentru BREXIT creează haos cu doar 17 zile înainte de termenul de 29 martie ...Există două soluții în acest moment:...” 1

Alin Cristian Mituta: „Votul din Parlamentul britanic împotriva acordului pentru BREXIT creează haos cu doar 17 zile înainte de termenul de 29 martie, când Marea Britanie ar trebui să părăsească Uniunea Europeană. Problema fundamentală care persistă este cea legată de impunerea unei cvasi-frontiere între restul Marii Britanii și Irlanda de Nord, o soluție care pare să fie inacceptabilă pentru Parlamentul britanic.

Există două soluții în acest moment: fie ceea ce numim «hard BREXIT», adică separarea brutală a Marii Britani de UE pe 29 martie fără niciun acord, fie prelungirea termenului de ieșire, prin acordul unanim al statelor membre. Având în vedere impactul negativ colosal pe care o ieșire necontrolată din UE l-ar avea, este foarte probabil să asistăm la prelungirea termenului pentru BREXIT la reuniunea Consiliului European din 21 martie.

Guvernul României trebuie să prezinte de urgență un plan de contingență care să acopere ambele scenarii și în care să facă cunoscută, dacă există, poziția sa în acest dosar, dar mai ales cum intenționează să protejeze interesele celor peste 400.000 de români care trăiesc sau muncesc în Marea Britanie și care se află într-o situație de maximă incertitudine.

Ramona Strugariu: „Istoria europeana stie sa se razbune.
Doamna May a suferit o infrangere zdrobitoare in Parlamentul britanic, 391 la 242 de voturi pentru respingerea acodului pe Brexit negociat ieri la Strasbourg, pana la ore tarzii in noapte.

Scenariile sunt doar 2:
– no Brexit deal, adica un haos general, fara perioada de gratie, cu privire la chestiuni fundamentale: sanatate, migratie, comert, economie, frontiere – ceea ce Parlamentul britanic, in buna traditie a unor obiceiuri de echilibru politic cultivate cu grija, nu cred ca va vota;

– o posibila prelungire a perioadei de gratie, in baza Articolului 50, celebrul articol de notificare a retragerii UK din UE.
Ceea ce atribuie, practic, doamnei May nobila misiune, asumata in numele poporului britanic, de a cersi aceasta perioada de prelungire pentru exit, cu abilitatea politica de care a dat dovada pana acum, in niste termeni si conditii pe care UE e libera sa le stabileasca cam cum vrea ea.

Asa se intampla atunci cand iti asumi in numele unui popor care nu intelege foarte clar ce se petrece, partial din vina ta, misiuni salvatoare identitar sau in alt fel.
Poate va suna cunoscut.
Doamna May, mult, mult succes. Nu pot spune ca undeva, in adancul sufletului meu de politician proeuropean, nu ma bucur.
Sau poate ramaneti unde sunteti, in liniste si fara clauze speciale la Tratate. Cine stie”.