(Last Updated On: February 15, 2019)

Ministerul Educației anunță că vrea să instituie un ghiozdan unic, de 100 de euro. Dar cu greutatea lor?

”Avem bani şi pentru un proiect care nu a fost dezvoltat în anii anteriori şi anume un ghiozdan complet pentru fiecare elev. Să asigurăm educaţia gratuită, aşa cum spune Constituţia. În acest ghiozdan trebuie să fie manualele pentru care se dă examen, limba română, matematică etc, şi rechizitele care sunt necesare pe un an întreg. Nivelul este cam de 100 de euro pentru fiecare ghiozdan. A

ici o să existe un echipament de sport, care se va acorda cu ajutorul unor vouchere, pentru că este foarte greu să cumperi pentru fiecare copil în parte” a declarat ministrul educației, potrivit edupedu.ro.

Vali Plesca: „Azi-dimineață am ridicat ghiozdanul Nataliei, clasa a doua, și am simțit nevoia să-l pun pe cântar, al cărui ac s-a oprit la 7,9 kg... pe lângă 2 manuale, 4 caiete, penar, apă, mâncare, gel antibacterian etc., două caiete de lucru, două cărți, una cu text literar, alta cu text non-literar, plus ...” 1

Vali Plesca a scris pe Facebook: „Azi-dimineață am ridicat ghiozdanul Nataliei și am simțit nevoia să-l pun pe cântar, al cărui ac s-a oprit la 7,9 kg.
E al șaselea an în care o duc și o aduc, de mână, mai întâi de la grădiniță, apoi de la școală, pentru că are de traversat cel mai aglomerat tronson de drum din Moldova și probabil unul dintre cele mai aglomerate din țară, într-o comună unde în 2018, doar, au fost 21 de accidente, cele mai multe cu pietoni (situație explicabilă și prin faptul că, în 9 km, ai 5 treceri de pietoni, dar au fost cazuri de accidente mortale cu pietoni și pe trotuar.

Ca revers, acum vreo două săptămâni a fost foarte mediatizată o filmare cu o femeie care se aruncă, practic, în fața unei mașini, fără să se asigure, în semiîntunericul de la 7.30 al unei dimineți de sfârșit de ianuarie, iar șoferul a devenit erou evitând-o. La mine-n sat era). Chiar și așa, am zis că, încetul cu încetul, voi renunța la acest program.

Natalia crește, de bine de rău, și devine mai responsabilă și mai atentă, poliția locală stă cu girofarul aprins un sfert de oră înainte de opt la trecerea de pietoni din fața școlii ca să mai tempereze vitezomanii, la prânz îi traversează învățătoarea și, astfel mă gândeam eu că se întrevede momentul în care Natalia va deveni autonomă din punctul ăsta de vedere.

Dar nu se poate. Repet, i-am cântărit ghiozdanul: 7,9 kg, în clasa a 2-a. Am spus acum vreun an că cea mai mare tâmpenie din seria de abrambureli din educația românească a fost ideea manualului unic, inițiată de mărețul genunche. Una dintre consecințele mai puțin vizibile ale acestei măsuri a fost creșterea greutății ghiozdanului. Vechile manuale erau semestriale.

Manualele unice sunt anuale, deci duble ca greutate. Mai mult, sunt proaste, incredibil de proaste, și orice învățător responsabil va căuta și materiale alternative, astfel încât în ghiozdanul Nataliei erau, azi-dimineață, pe lângă 2 manuale, 4 caiete, penar, apă, mâncare, gel antibacterian etc., două caiete de lucru, două cărți, una cu text literar, alta cu text non-literar, plus mapa cu fișe. 7,9 kg. și asta în condițiile în care toate manualele și caietele, în afară de comunicare și matematică, stau la școală, tocmai în ideea ca ghiozdanul să fie cât mai ușor.

Mă uit zilnic la colegele ei. Unele merg aplecate din cauza greutății din spate. Iar eu, trebuie să fiu atent, să nu uit, că la 12 trebuie să fiu din nou la școală…”