(Last Updated On: February 11, 2019)

Candidatura Laurei Condruța Kovesi pentru funcția de procuror-șef european nu va fi susținută de Guvernul României.

Ministerul Afacerilor Externe pregătește un punct de vedere neutru pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român.

Surse diplomatice susţin că Ministerul de Externe pregăteşte un mandat neutru: nu va susţine candidatura fostei şefe DNA, dar nici nu va recomanda un vot împotrivă.

Surse: Guvernul României NU o susţine pe Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Ce pregătește Ministerul Afacerilor Externe 1

„Dăncilă va motiva că România, pentru că deţine preşedinţia Consiliului UE, trebuie să fie «honest broker», deci mediator imparţial  în UE. Însă «honest broker» nu înseamnă şi «stupid broker». E şansa României de a obţine prima funcţie importantă în UE, cu excepţia celor care ne revin exclusiv politic, cum ar fi postul de comisar european. România nu are niciun director general în Comisia Europeană.

Guvernul trebuie să facă lobby pentru Kovesi, nu să-i pună tălpi, pentru că e vorba de România, nu de o persoană. E o ipocrizie să spui că vrei să fii echidistant în acest caz. Nu există niciun conflict de interese“, susţine un vechi diplomat din MAE, citat de adevarul.ro.

PSD caută, de fapt, o soluţie de compromis. Premierul Viorica Dăncilă nu poate recomada un vot negativ în cazul Kovesi, pentru că ar fi acuzată că nu susţine interesul naţional. Practic, retorica folosită de Dăncilă la Bruxelles, în care europarlamentarii PNL erau numiţi tădători de ţară, se întoarce acum împotriva premierului. „E şi datoria legală a MAE să susţină imaginea României pe plan extern“, arată sursele citate.

Însă Dăncilă nu o poate susţine deschis pe Kovesi, în condiţiile în care fosta şefă a DNA a fost revocată la propunerea ministrului Justiţiei. În plus, Kovesi este unul dintre simbolurile „statului paralel“ cu care PSD se luptă de doi ani.

Josef Moser, ministrul austriac de Justiţie, prezent vineri la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) desfăşurat la Bucureşti, a anunţat că Austria va vota în favoarea Laurei Codruţa Kovesi pentru şefia Parchetului European. Şi Gunther Krichbaum, preşedintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunţat că o susţine pe fosta şefă a DNA pentru funcţie europeană.