(Last Updated On: February 18, 2019)

Partidele din România au intrat în linie dreaptă pentru europarlamentare. De rezultatul acestora depinde și viitorul afilierilor europene. Potrivit surselor politice, la un scor bun pentru Alianța USR-PLUS, ALDE România va fi exclusă din ALDE Europa iar locul lor va luat de USR. Dacă Pro România va lua un rezultat bun, PSD va fi exclus din grupul Socialiștilor Europeni. Se pare că PSD a primit deja invitația de a intra în grupul partidelor extremiste din Parlamentul European.

Parlamentul European a lansat luni primele estimări ale viitoarei sale componențe, în baza unei selecţii de sondaje naţionale reprezentative, anunță Stirile Pro tv.

Primul sondaj oficial pentru europarlamentare. PNL aproape egalează PSD. Cum stau USR, Pro România, Plus 1

Parlamentul European a publicat un prim set de estimări despre cum ar putea arăta componenţa sa după alegeri, în baza sondajelor realizate la începutul lunii februarie. Cifrele provin dintr-o selecţie de sondaje reprezentative efectuate de institute naţionale de sondare a opiniei publice din statele membre şi agregate de Kantar public în numele Parlamentului European, se arată într-un comunicat al PE citat de News.ro.

Partidele sunt atribuite numai grupurilor politice existente sau acolo unde sunt deja afiliate unui partid politic european asociat. Toate noile partide şi mişcări, care nu şi-au declarat încă intenţiile, intră în categoria „altele”.

În urma estimării preferinţelor electorale actuale din UE 27 asupra componenţei Parlamentului după Brexit, viitorul legislativ reflectă un peisaj politic mai fragmentat ca niciodată. Următorul parlament va avea mai puţini deputaţi (705) faţă de actualul format (751), precizează sursa citată.

În privinţa României, potrivit estimării publicate de Parlamentul European, mandatele vor fi distribuite astfel:
10 la PSD (cotat cu 26,5%),
8 la PNL (23%),
câte 3 la Pro România (9,6%),
USR (9,2%), ALDE (9%)şi
câte 2 la PLUS (6,8%),
PMP (5,6%) şi
UDMR (5,2%).