(Last Updated On: February 12, 2019)

În aceste zile se discută de o cotație fixă leu-euro, cum este în Bulgaria. Mugur Isărescu sune că se poate dar la un curs mai mare, 7-8 lei. Este bine?

Nimic nu este imposibil, a spus luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu cu referire la modificări aduse politicii monetare a băncii centrale. Trecerea României la un Consiliu Monetar, situație sugerată de șefii PSD, s-ar face însă la un curs de 7-8 lei la euro, a spus el.

„În afară de corelaţia politicii monetare cu deficitele de cont curent, a mai apărut o confuzie gravă, pusă, bănuiesc tot de dânsul, pe site-ul partidului de guvernământ, în perioada în care cursul era sub presiune: ni s-a indicat să luăm exemplul Bulgariei – de ce nu avem cursul fix ca în Bulgaria. Câţiva i-au răspuns, nu cred că a citit cineva. Din cercetarea noastră, a prins la public şi de aceea trebuie să răspund.

Mugur Isărescu, în ce context se poate ajunge la 7-8 lei la euro. Legătura cu un curs fix ca în Bulgaria 1

Un Consiliu Monetar, care înseamnă, într-adevăr, curs fix faţă de euro, apare, de regulă, după o criză, dar după o criză majoră. Aşa s-a întâmplat în Bulgaria în 1996: moneda se depreciază puternic, economisirile populaţiei şi ale firmelor sunt rase, pur şi simplu – sunt confiscate prin depreciere, şi singura soluţie, pentru că inflaţia devine galopantă – se ajunge la inflaţie de trei, de patru cifre (adică la peste 1.000% – n.red.), este stabilizarea cursului, printr-o declaraţie fermă. Dar unde? Sus de tot.

Să zicem că s-ar face. Un Consiliul Monentar în cazul României probabil că ar necesita un curs de 7-8 lei (faţă de euro – n.red.), pe puţin. De asta avem nevoie? Asta promovează consilierul economic al primului-ministru, când spune că trebuie să avem curs fix ca în Bulgaria? Nu cred că cine a publicat pe site-ul partidului de guvernământ a discutat cu premierul României sau cu vicepremierul României sau cu ministrul Muncii. (…) Mai este ceva, Consiliul Monetar colapsează imediat dacă ţara nu se poate autodisciplina şi să aibă nu deficite, ci surplusuri monetare”, a subliniat Isărescu potrivit Mediafax. 

Precizările lui au fost făcute după ce recent șeful PSD Liviu Dragnea a lăsat să se înțeleagă că Bulgaria, țară unde cursul de schimb leva-euro este fix ca urmare a existenței unui consiliu monetar, ar fi un exemplu pozitiv.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a făcut la finalul lunii trecute o paralelă cu Bulgaria pentru a sublinia o presupusă decizie eronată a Băncii Naționale în privința cursului.

El a scris într-un răspuns pe Facebook adresat unui cititor că “Bulgarii au luat măsură să lege cursul leva de euro (adică să rămână fix) cu acordul Băncii Naţionale, în timp ce BNR nu. Noi nu putem să contracarăm deciziile BNR. O primă măsură referitoare la ROBOR a fost luată prin ordonanţa 114, iar în ceea ce priveşte cursul, acesta va reveni în parametrii normali. Sigur că mi-aş fi dorit ca şi Banca Naţională să ne sprijine şi să pună pe primul plan bunăstarea românilor”.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a spus luni că un consiliu monetar ar presupune fixarea cursului euro la 7-8 lei, potrivit economica.net.

Bogdan Glavan: M-am uitat la interviul cu Ludovic Orban la Digi 24 și bine am făcut că altfel nu aflam altă gogomănie a actualilor guvernanți. Deh, nu pot să fiu la curent cu toate, că plouă zilnic cu prostii. A amintit Cosmin Prelipceanu de ideea vehiculată de guvernanți prin care România să adopte un curs fix, pe modelul Bulgariei. Vezi Doamne, nu ne mai trebuie BNR, că Bulgaria se descurcă foarte bine cu un curs fix, stabilit prin lege.

Mari gogomani. 
(1) Bulgaria a adoptat Consiliul Monetar, nu a fixat pur și simplu cursul de schimb, adică nu a pus o frână economiei de piață fixând cursul așa cum vor unii să facă acum; Consiliul Monetar înseamnă curs fix + PĂSTRAREA DE REZERVE VALUTARE DE 100% FAȚĂ DE MONEDA EMISĂ PE PLAN LOCAL. Adică nu mai poți tipări bani că așa vrei tu Mugur Isărescu, în ce context se poate ajunge la 7-8 lei la euro. Legătura cu un curs fix ca în Bulgaria 2 Eu am vorbit ani de zile despre meritele consiliului monetar tocmai ca instituție care diminuează discreționarismul guvernului local. Ce au înțeles unii analfabeți funcțional? Că Bulgaria a făcut un ceaușism și ar merge și în România 😂

(2) Tocmai fiindcă această instituție reprezintă o constrângere asupra comportamentului populist, el este însoțit de cultivarea unei discipline bugetare. Am pus mai jos deficitul bugetar al României și al Bulgariei pe ultimele două decenii. Se vede cu ochiul liber diferența, dar hai să o spun eu pe șleau. Știți cât este deficitul anual mediu al Bulgariei? ZERO!!! Știți cât este al României? (Minus) 3,2% din PIB!
***
Ludovic Orban a răspuns simplu: băi băieți, dar dacă tot vă doriți voi o monedă la fel de stabilă ca euro, nu mai bine trageți tare cu aderarea la euro? Mugur Isărescu, în ce context se poate ajunge la 7-8 lei la euro. Legătura cu un curs fix ca în Bulgaria 3