(Last Updated On: February 9, 2019)

Omul de radio Marius Vintilă povestește experiența avută în tren, de la Brașov la București.

Marius Vintilă a scris pe Facebook: „Iar în tren. De data asta unul “privat”, fără discuție mult mai mișto decît ale CFR-ului. Dacă nu-ți iei bilet online nu ai treabă cu numerotarea locurilor, oricum poți să îți cumperi bilet din tren. Am mai fost cu trenul ăsta, dar acum, pentru prima oară, nașul privat nu mi-a mai dat bilet din tiparnița – privată – agățată de centiron.

Nici nu mă întreabă dacă vreau să îmi taie bilet. Apoi vorbește cu un alt călător cu care stabilește să îi dea “cît vrea” pînă la Sinaia. Supranaș privat nu există. În ritmul ăsta nici nu va mai fi nevoie, căci în curînd vor începe patronii să își pună întrebarea “de ce nu merge”. Călători ar fi…

Marius Vintilă: „Iar în tren. De data asta unul “privat”, fără discuție mult mai mișto decît ale CFR-ului...  La Brașov, fără “bună ziua”, se așează în fața mea un bărbat cam de 50 de ani, în pantaloni de trening, care după ce își despăturește ochelarii de vedere din etuiul jegos, începe să pută. A puțit de zor cam pînă la Azuga, unde a coborît.  La Bușteni urcă un băiat de vreo 15 ani, care, și el fără “bună ziua”, se ...” 1

(foto arhiva)

Stau pe un loc la geam, la o masă. În față și în stînga mea locurile sunt libere.

La Brașov, fără “bună ziua”, se așează în fața mea un bărbat cam de 50 de ani, în pantaloni de trening, care după ce își despăturește ochelarii de vedere din etuiul jegos, începe să pută. A puțit de zor cam pînă la Azuga, unde a coborît.

La Bușteni urcă un băiat de vreo 15 ani, care, și el fără “bună ziua”, se așează pe locul împuțitului și se răscrăcănează punîndu-și un picior – încălțat – aproape pe masă. O sună pe mă-sa și îi zice “vezi că n-am mîncat, mă opresc la KFC…ce? păi să aștepte și el pînă mănînc!”
La budă e curat. Nu pentru multă vreme. Scrie la indicații “Bă călătorilor, stați jos pe budă că stropiți, bă! Ca să nu mai vorbim că e și pentru siguranța voastră…” Prea tîrziu. Colacul e stropit. Românul e omul riscului. Pînă nu îl dă trenul de pereți și nu împrăștie un strop de pipi pe pantof nu se așează.

Ușa de la culoar are senzor. Pe ea e lipit un abțibild (sticăr pe germană), care arată o mînă umană cu două săgeți, adică vrea să zică că poți deschide ușa dacă dai din mînă. Dar călătorii nu recunoaște semnu’. Aproape nimeni nu citește abțibildu’, indiferent de vîrstă și indiferent dacă poartă Abibas, Quechua, sau Salomon. Unul a apăsat butonul de alarmă, deși e roșu și scrie pe el “alarm”. Noroc că la români cînd apeși “alarmă”- din greșeală sau nu – nu se întîmplă nimic. Așa a și fost.

Trenul e pe la Comarnic. Pe partea stîngă a căii ferate mașinile stau în ambuteiaj pe două benzi și pe două sensuri. Mașini de România, mari și noi. Pe dreapta, dintr-o coșmelie învelită în nailon iese fum printr-un coș improvizat dintr-o țeavă de eșapament.

Pentru cei interesați, în luna iubirii, pentru zilele de 14 şi 24 februarie 2019, CFR Călători pune în vânzare bilete la jumătate de preț pentru îndrăgostiți sau parteneri de călătorie cu trenul, anunță Antena 1.

CFR anunță ”Drag-Oferta „Jumătate voi, jumătate noi!”, reducerea este de 50% din tariful biletului întreg și se acordă la achiziţionarea a două bilete pentru acelaşi tren, pe aceeași rută, în aceeași zi.