(Last Updated On: February 12, 2019)

Partidul Popular European, cel mai mare grup politic din Parlamentul European, o va susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia Parchetului European. Anunțul a fost făcut de vicepreședintele formațiunii, Esteban Gonzalez Pons.

„Ca să răspund foarte scurt, noi o susținem clar. Credem că sfera politică trebuie să stea departe de alegerea procurorului european. Deci, doar gândindu-ne la capacitatea ei tehnică, o susținem”, a spus Pons, citat de digi24.ro.

Kovesi e tare. Cel mai mare grup din Parlamentul European anunta ca o voteaza pe Kovesi la sefia Parchetului European 1

Fosta șefă DNA are parte de susținere și din partea Austriei și a Germaniei, dar nu și din partea Guvernului României.

Vineri, Josef Moser, ministrul austriac de Justiție, prezent la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI), a anunțat că și Austria va vota în favoarea Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului european.

Iar joi, Gunther Krichbaum, președintele comisiei pentru Afaceri Europene din Bundestag-ul german, a anunțat că o sprijină pe fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

În schimb, Ministerul Afacerilor Externe din România pregătește un punct de vedere neutru pe motiv că România deţine preşedinţia Consiliului UE, deci ar fi incorect să facă lobby la Bruxelles pentru un candidat român.

Surse diplomatice susţin că Ministerul de Externe pregăteşte un mandat neutru: nu va susţine candidatura fostei şefe DNA, dar nici nu va recomanda un vot împotrivă.