(Last Updated On: February 18, 2019)

Laura Codruța Kovesi așteaptă decizia Procurorului General al României, Augustin Lazăr, după ce a cerut recuzarea şefului Secţiei pentru magistraţi, secție specială înființată de PSD. Deşi Gheorghe Stan nu se ocupă direct de dosarul în care este cercetată fosta şefa a DNA, acesta susţine că procurorul nu ar imparţial în privinţa ei.

Kovesi îl acuză pe Stan, care era vicepreședinte la Inspecţia Judiciară în perioada în care a fost acuzată în patru cazuri de abateri disciplinare, că ar nu fi imparţial în privinţa sa. Deşi Stan nu se ocupă direct de dosar, are un rol important – el validează pentru legalitate toate actele procurorului de caz, Adina Florea, care este adjunctă a Secţiei, informează Digi 24.

Ce va decide procurorul General al României? Kovesi l-a recuzat pe șeful Secției speciale 1

Laura Codruța Kovesi, citată vineri la Secția specială, a declarat că i s-a adus la cunoştinţă calitatea de suspect şi a depus două cereri de recuzare care îi vizează pe procurorul de caz, Adina Florea, şi pe procurorul-şef de secţie. Cererea în privința recuzării Adinei Florea a fost respinsă de procurorul-șef Gheorghe Stan.

Procurorul general, Augustin Lazăr, poate infirma actele de urmărire penală ale procurorilor din secția specială dacă le consideră ca fiind nelegale sau netemeinice, au declarat pentru G4Media.ro specialiști în drept penal. Potrivit acestora, o decizie a Curții Constituționale din 2018 stabilește clar că secția specială nu este o structură autonomă, ci procurorul șef de secție este subordonat ierarhic procurorului general.