(Last Updated On: February 14, 2019)

Situația socio-politică din România produce un singur lucru concret: emigranți. Milioane de români au plecat demult din țară, alte milioane vor pleca în viitorul apropiat dacă nu se schimbă ceva.

Compania Lidl încearcă să aducă în țară românii plecați la muncă în străinătate. Peste 2.000 de români din țară și din diaspora au aplicat pentru noile joburi din depozitul din Cordun, Neamț, pe care retailerul german Lidl le-a scos la concurs, informează Stirile Pro Tv. Cine s-ar întoarce pentru a lucra pentru salariile de la Lidl?

Carp Radu a scris pe Facebook: „Ieri am discutat pe larg cu un bun prieten care, la vârsta deplinei maturități, a decis să părăsească definitiv România împreună cu familia.

Carp Radu: „Ieri am discutat pe larg cu un bun prieten care, la vârsta deplinei maturități, a decis să părăsească definitiv România împreună cu familia....A așteptat în zadar un sistem de sănătate mai performant și un sistem de învățământ mai previzibil pentru copii. Nu are, în opinia lui, nicio...” 1

Nu are probleme materiale și nici nu duce lipsă de oportunități de carieră.
Pur și simplu nu mai suportă situația actuală.

A așteptat în zadar un sistem de sănătate mai performant și un sistem de învățământ mai previzibil pentru copii.
Nu are, în opinia lui, nicio opțiune politică viabilă pentru a face schimbarea actualei clase politice.
Nu mai poate aștepta. Acum sau niciodată, până nu este prea târziu.
Asemenea cazuri aud relatate aproape zilnic în jur

Este vorba de un exod care nu mai are nimic rațional. Pur și simplu unii dintre semenii noștri s-au săturat să mai fie umiliți, s-au săturat să fie desconsiderați și părerea lor să nu conteze. Au ajuns la limitele puterilor în lupta cu o elită politică aflată la putere doar pentru a rezolva problemele personale cu legea ale unui lider sau altul.

Albert Hirschman afirma că reacția la adresa unui regim politic este voice – protest sau exit – ieșire.
Exemplul pe care il dădea se referea la locuitorii fostului RDG care decid în 1989 să plece în Vest, via Ungaria și Polonia, cerând azil la ambasadele RFG.

La fel se întâmplă în prezent în Venezuela. Pur și simplu cetățenii aleg să nu mai sprijine un regim politic, fugind în masă din țară.

Un fenomen care pare a nu îngrijora pe nimeni dar care este esența eșecului unui regim politic.
O revoltă masivă. O revoltă fără voce. După ce voice a fost epuizat ca opțiune, începe exit.”

Mirel Valentin Axinte a scris pe Facebook: „În metrou, un muncitor către celălalt (erau ardeleni, după accent): ”S-au certat ca chiorii pe buget toată seara. Asta e, mergem înainte, n-avem ce face. I-am zis lui fiu-meu să fie deștept și să plece în afară. Uite, fii-său lui Cutărache a fost băiat deștept, s-a gândit la viitorul lui și a plecat.”

Orice discuție despre nivelul de trai, servicii publice, stat de drept, justiție, democrație e irelevantă. Pentru orice problemă există soluția plecării. Și e normal. Oamenii au obosit și s-au plictisit să-și distrugă viețile în mizerie încercând să salveze nesalvabilul (…).”