(Last Updated On: February 8, 2019)

100 de asistenți au protestat vineri dimineața în curtea Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț deoarece le scad salariile începând cu 1 ianuarie 2019. Zilele trecute un protest similar a avut la Spitalul Județean din Tulcea. Se pare că Ordonanța Lăcomiei a tăiat din sporuri iar tichetele de masă se impozitează, reducându-se astfel veniturile salariale.

Cea mai recentă veste de natură să-i îngrijoreze este că li se va lua din sporul de weekend. Cât și cum nu se știe, fiindcă nu au primit fluturașii de salarii. Bogdan Nistor, liderul de la Solidaritatea sanitară, a menționat ceva despre o acțiune deschisă în instanță, însă oamenii nu prea mai au încredere în sindicat: ”Până obținem ceva în instanță, murim!”.

Alt protest la un spital din România! 100 de asistenți au protestat vineri pentru că le scad salariile! „Federația „Solidaritatea Sanitară” reamintește Guvernului că dreptul la ...” 1

”Vrem salariile înapoi!”, s-a scandat pe aproape 100 de voci, după care, în alai, protestatarii s-au dus spre birourile conducerii spitalului, potrivit mesagerulneamt.ro.

Cei de la Consiliul Județean le-au explciat nemulțumiților că ”norma de hrană e băgată în salariu” și că ”fondul de sporuri de la Consiliul Județean e 30%”, iar pentru spital ”s-a dat peste 40%, în vreme ce la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, de exemplu, sporul e zero”.

Ce vor protestatarii: ”sporuri salariale, pentru condiții grele de muncă, bonuri de masă, tichete de vacanță”. Ei au mai reclamat ”lipsa de implicare a autorităților și a conducerii în rezolvarea problemelor”, precum și faptul că ”se achiziționează aparatură performantă, dar lipsesc materiale de necesitate primară”.

Federația “Solidaritatea Sanitară” din România: „Federația „Solidaritatea Sanitară” reamintește Guvernului că dreptul la sporul de 100% (raportat la salariul de bază actual) pentru lucrul în zilele libere legale și dreptul la sporurile pentru condiții de muncă acordate cel puțin la nivelul lor minim procentual sunt drepturi legale, garantate salariaților, solicitându-i să asigure respectarea lor. În buna tradiție a sprijinului tehnic acordat pentru deciziile în favoarea salariaților, Federația „Solidaritatea Sanitară” oferă Guvernului și soluția necesară pentru a asigura respectarea acestor drepturi: introducerea indemnizației de hrană în salariul de bază.

Un scurt istoric al problemelor actuale
Legea 153/2017 („legea Olguța Vasilescu”) a forțat, în mod ilogic, introducerea indemnizației de hrană în categoria cheltuielilor salariale de tipul sporurilor (începând cu 2019), adică la categoria de cheltuieli de natură salarială ce nu pot depăși 30% din suma salariilor de bază. Totodată, aceeași lege a încercat să anuleze garanția pe care Codul Muncii (art. 142, alin. 2 din legea 53/2003) o acordă salariaților în privința dreptului la sporul de 100% raportat la salariul de bază actual pentru munca desfășurată în zilele de sărbătoare legală.

Efectele negative asupra drepturilor salariaților au fost accentuate de măsurile adoptate prin OUG 114/2018, blocarea sporului pentru zilele libere legale la nivelul lunii ianuarie 2018 fiind doar una dintre ele (în contradicție și ea cu dreptul garantat prin prevederile art. 142, alin. 2 din legea 53/2003).

Efectul cumulat al acestor măsuri iraționale îl constituie faptul că la ora actuală spitalele publice, în încercarea de a se încadra în condiționările bugetare contradictorii cu drepturile salariaților, ajungâ în situația de tenta reducerea unor drepturi salariale, cel mai afectat fiind sporul pentru lucrul în zilele libere legale. Așa se explică protestele îndreptățite ale salariaților, activate în mod spontan, după Tulcea urmând acum colegii de la Spitalul Județean Neamț și în curând angajații din toată țara.

Statutul indemnizației de hrană
Alături de seria de măsuri care afectează negativ angajații din sănătate, OUG 114/2018 a introdus același regim de fiscalizare pentru indemnizația de hrană precum cel aplicat salariului de bază. Prevederile în domeniu din legea salarizării și din OUG 114/2018 au determinat transformarea indemnizației de hrană dintr-un drept de natură socială într-unul de natură salarială. În aceste condiții, cerem Guvernului scoaterea acestui drept salarial din categoria sporurilor și a indemnizațiilor și introducerea acestui lui în salariul de bază, solicitarea noastră având în vedere faptul că indemnizația de hrană:
• Este acordată tuturor salariaților în mod egal, fără nicio diferențiere în funcție de condițiile de muncă sau în funcție de modul de organizare a muncii.
• Impozitul pe venit și contribuțiile sociale aferente indemnizației de hrană sunt identice cu cele aplicate asupra salariului de bază brut.

În concluzie, constatând că OUG 114/2018 a anulat caracterul de drept social al indemnizației de hrană, transformând-o într-un drept salarial, și luând act de efectele (suportate de unitățile sanitare și angajații din sectorul public de sănătate) pe care le are asimilarea acesteia cu sporurile, Federația „Solidaritatea Sanitară” solicită Guvernului scoaterea indemnizației de hrană din limita de 30%, aferentă sporurilor, și introducerea ei în salariul de bază pentru toți salariații. Aceasta este singura măsura care ar putea corecta o parte din erorile ce marchează legea salarizării”.