(Last Updated On: February 17, 2019)

Elevii cu cerințe educaționale speciale trebuie izolați de ceilalți elevi, spune ministrul Educației care propune înființarea de clase separate. Măura este rticată dur de părinți.

Ecaterina Andronescu, citată de Digi 24: „Noi acum îi avem pe cei cu dificultăţi de învăţare, să îi numim aşa generic, împărţiţi în două categorii. Pe unii îi trimitem în şcolile speciale, iar alţii sunt în şcolile normale, integraţi în clasele normale.

Acolo, din păcate, într-o foarte mică măsură reuşim să asigurăm profesori de sprijin pentru copiii integraţi în clasele normale şi atunci creăm dificultăţi la profesori. Şi mă gândeam dacă nu am putea să îi împărţim mai mulţi într-un loc şi să punem profesori de sprijin acolo. Adică aş vrea: ca şi lor, celor integraţi în şcolile de masă, să le putem asigura profesori de sprijin”.

Adriana Săftoiu: „Andronescu. Ecaterina Andronescu. Vrea clase speciale pentru copiii cu cerinte educationale speciale. Este una dintre cele mai revoltătoare inițiative...Andronescu se scuză lamentabil si propune...” 1

Pe Facebook, Adriana Săftoiu a scris: „Andronescu. Ecaterina Andronescu. Vrea clase speciale pentru copiii cu cerinte educationale speciale. Este una dintre cele mai revoltătoare inițiative. Sunt zeci de ani de când in tările model in sistemul educațional efortul e pentru ca acesti copii să fie integrați în învățământul de masă, iar învățământul special să fie o excepție.

În loc să găsescă soluții pentru ca acesti copii să aibă profesori de sprijin, integrați în învățământul de masă, Andronescu se scuză lamentabil si propune o măsură aberantă, nedreaptă, lipsită de orice responsabilitate față de acești copii.

Doar pentru asta și merită o moțiune! Și apoi să speri că, odată plecată, nimănui nu îi va mai trece prin cap să o numească ministru al Educației.

PS: Până la moțiune, voi cere marți, în Comisia pentru Drepturile Omului, audierea lui Andronescu. Prea grav ce vrea să facă”.

Mirabela Amarandei: „Doamna Andronescu, vă rog, opriţi-vă! Opriţi caruselul acesta al voinţei personale, al negării, al declaraţiilor şi al răzgândelilor. Opriţi-vă din cursa aceasta, care face atâta rău elevilor, profesorilor, părinţilor!

Aţi revenit la Ministerul Educaţiei într-un climat de neîncredere în ceea ce priveşte bunele dumneavoastră intenţii. Nu vă puteţi face că nu ştiţi despre numeroasele voci care au contestat încredinţarea mandatului de către preşedintele Klaus Iohannis, de vocile critice care au readus în discuţie numeroasele măsuri pe care le-aţi luat şi au făcut atâta rău sistemului naţional de educaţie.

Şi totuşi, de trei luni sunteţi ministru al Educaţiei. Doamna Andronescu, aveţi o responsabilitate pentru milioanele de elevi, studenţi, profesori, părinţi. Aveţi o responsabilitate pentru România de azi şi pentru cea de mâine.

Sunteţi responsabilă, doamna Andronescu. Nu doar pentru ce aţi făcut greşit în mandatele dumneavoastră trecute la minister şi la Parlament, dar şi pentru ceea ce faceţi acum.

De când aţi revenit nu există zi, aproape, în care noi, românii, să nu aflăm că mai gândiţi o schimbare „peste noapte”: schimbaţi curricula la clasele primare, daţi afară profesori de sport, cumpăraţi containere – toalete, evaluaţi profesori ca-n Japonia, cumpăraţi tablete…

Doamna Andronescu, în cursa aceasta cu dumneavoastră înşivă uitaţi să faceţi un lucru esenţial pentru orice sistem de educaţie. Să luptaţi, ca ministru al Educaţiei, să vă canalizaţi toate energiile pentru un sistem de educaţie incluziv de calitate. Vă faceţi că nu vedeţi cazurile de segregare pe criterii etnice din şcoli. Şi există, slavă Domnului, iar ca să înţelegeţi profunzimea acestui fenomen nu trebuia decât să începeţi să puneţi în aplicare Ordinul de Ministru 5.168/2016 și Ordinul de Ministru 6.134/ 2016. Că ceilalţi colegi de-ai dumneavoastră le-au ascuns în întunericul unui sertar de birou. Prea dureroasă e realitatea, îţi trebuie tărie şi curaj să o poţi înfrunta.

Vă faceţi că nu vedeţi nevoia disperată a profesorilor din comunităţile dezavantajate de a primi sprijin. Elitismul dumneavoastră vă face captiva unei micro-realităţi izolate a sistemului de educaţie: aceea a olimpicilor, care nici măcar nu sunt produsul acestui sistem de educaţie bolnav.

Doamna Andronescu, zilele acestea aţi dat glas unuia dintre cele mai întunecate gânduri care pot exista în educaţie: segregarea copiilor cu dizabilităţi, separarea lor de restul copiilor. Îndrăznesc să spun că un om care gândeşte aşa nu are ce căuta în nicio şcoală, darămite la Minister. Dar nu sunt naivă, ştiu că tot ceea ce educaţia nu a făcut în toţi aceşti ani a creat astfel de monştri în minţile unora.

Doamna ministru, aceşti copii, părinţii, profesorii lor au nevoie disperată de orice fărâmă de sprijin din partea dumneavoastră, a ministerului, a inspectoratelor. Viitorul acestor copii depinde în mod real de ceea ce faceţi dumneavoastră, colegii din minister, inspectorii şcolari şi profesorii. Nu pot cuprinde cu mintea că un profesor, o mamă poate tăia cu sânge rece aripile unui copil care a venit pe lumea aceasta neajutorat, dar cu aceleaşi drepturi pentru un viitor ca ale tuturor copiilor.

Vă rog, petreceţi o zi cu aceşti copii cu dizabilităţi şi veţi vedea cât de multe pot dărui. Apoi, încă una cu părinţii lor, să vă spună cât de greu le este, dar că rămân nişte luptători, iar dumneavoastră îi puteţi ajuta, împreună cu colegii din Guvern. Şi încă o zi cu profesorii lor, să înţelegeţi unde trebuie să interveniţi atunci când vă întoarceţi la Ministerul Educaţiei. Cu fermitate, doamna ministru, pentru că aveţi această datorie!

Doamna Andronescu, s-a întâmplat să reveniţi la Ministerul Educaţiei. Culmea, într-un moment pe care niciun predecesor de-al dumneavoastră nu l-a prins şi puţini succesori vor avea şansa să îl aibă, dacă nu ne veţi scoate şi din Uniunea Europeană: preşedinţia Consiliului UE.

Aveţi ocazia de a repara o parte din răul pe care l-aţi făcut până acum. Tot ce trebuie să faceţi este să vă opriţi acum şi să ascultaţi vocea celor care au nevoie, vocea celor care ştiu şi a celor care pot da o mână de ajutor”.