(Last Updated On: February 13, 2019)

Jurnalistul Sorin Ionita a anunțat miercuri seara pe Facebook că a câștigat un proces împotriva maiorului Enache Dragoș, unul din liderii Jandarmeriei la acțiunea din 10 august. Maiorul l-a dat în judecată pe jurnalist pentru cuvintele grele adresate.

Procurorii militari care anchetează violențele de la protestul din 10 august 2018 au audiat, până în prezent, aproape 1.200 de martori, 560 de persoane vătămate și au vizionat imaginile transmise, informează Europa FM.

Pe Facebook, jurnalistul Sorin Ionita a scris: „O chestie care vă interesează pe toţi: azi am câştigat procesul în instanţă cu dl maior Enache, unul din liderii Jandarmeriei la acţiunea din 10 august. N-am scris de asta până acum să nu zică lumea că fac circ online ca să influenţez decizia.

Omul m-a dat în judecată pentru postări pe Facebook imediat după intervenţia din Piaţa Victoriei, în care i-am făcut pe comandanţi “lichele”, “manelişti cu galoane”, “cocalari” şi “preşuri în faţa toantei” Carmen Dan.
Jurnalistul Sorin Ionita a câștigat un proces cu maiorul Enache, unul din liderii Jandarmeriei la acţiunea din 10 august. „Omul m-a dat în judecată pentru postări pe Facebook imediat după intervenţia din Piaţa Victoriei, în care i-am făcut pe comandanţi ...” 1

Era vorba de conferinţele de presă în care şefii Jandarmeriei au apărut cu zidul de icoane în spate şi au glosat sentimental, elaborat şi fals despre starea de sănătate a jandarmeriţei bătute de protestatari. Acuzam de incompetenţă şi laşitate pe comandanţii acţiunii, care şi-au abandonat doi camarazi în gloată, aşteptând să-i scoată de acolo civilii, după cum s-avăzut pe înregistrări.

Dl maior Enache s-a simţit lezat în onoarea de ofiţer şi reputaţie. Remarcile mele (plus comentariile voastre la postări, pe care nu le cenzurez din principiu, nici când sunt eu înjurat, dacă aţi observat) l-au “intimidat” şi l-au împiedicat în exercitarea profesiei. Ca atare mi-a cerut satisfacţie în tribunal: scuze, retractări, 10.000 de lei preţul reperării onoarei şi proverbialul clondir de mastică (vedeţi în poză).

Instanţa a respins zille astea solicitările dl maior ca neîntemeiate. Morala, adică de ce episodul e de interes general:

• Se confirmă încă o dată că postările pe FB au statut echivalent de presă, adică răspundem în civil pentru ele

• Pe de altă parte, conform practicii CEDO şi precedentelor tot mai consistente în instanţele româneşti, critica la adresa autorităţilor publice beneficiază de spaţiu mai larg de exprimare, inclusiv pamfletăreşte, atâta vreme cât este justificată prin bună credinţă şi acţiuni controversate ale autorităţii, nefiind o insultă gratuită, din senin.

• Băieţi din administraţia publică, cu sau fără epoleţi: nu vă mai luaţi după gargara şefilor PSD-ALDE, care vă dau ordine sau sfaturi să fiţi colţoşi şi să buşiţi lumea la intimidare, deoarece la greu vă lasă în ofsaid şi ajungeţi să plătiţi tot voi oalele sparte prin instanţă, din leafă”