(Last Updated On: January 18, 2019)

Viorica nu știe. Minerii în grevă, România importă curent electric. Dar Vioroca nu știe. A aflat așa, fără să vrea. Ea este premierul României.

Viorica Dăncilă, citată de Stirile Pro Tv.Mi s-a adus ieri (n.r. miercuri) la cunoştinţă, cu nepermisă și suspectă întârziere, situația gravă de la Complexul Energetic Oltenia. Am dispus următoarele măsuri: să-mi fie prezentată de urgenţă situaţia stocurilor de cărbune comparativ cu anul trecut, o analiză detaliată a situaţiei minerilor, a veniturilor lor şi condiţiilor de lucru, precum şi soluţii de modernizare a Complexului Energetic Oltenia.”

Tudor Giurgiu: „Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a României" zice D-na Premier. Ba da, voi, politicieni de 2 lei si non-specialisti, va tot jucati. Sunteti praf.  Acum un an stateam de vorba cu un clujean, important om de afaceri, specialist in energie  ... Imi relata conversatiile absolut ireale avute cu...” 1

Tudor Giurgiu: „Nimeni nu se poate juca cu independența energetică a României” zice D-na Premier. Ba da, voi, politicieni de 2 lei si non-specialisti, va tot jucati. Sunteti praf.

Acum un an stateam de vorba cu un clujean, important om de afaceri, specialist in energie si pasionat al domeniului. Asta a facut toata viata lui. Imi relata conversatiile absolut ireale avute cu citiva ministri ai Energiei din varii guvernari.

Unii nu pricepeau nimic din domeniul respectiv, altii ziceau ca fac dar nu mai faceau nimic si tot asa. Incompetenta crasa. Si ne miram acum ca e criza in energie??

(…)

Am citit in articolele de pe HotNews.ro ca la Complexul Energetic Oltenia lucrează peste 13.000 de oameni, ca acoperă circa un sfert din necesarul de energie electrică din România si ca acolo trebuiau făcute investiții importante pentru fi rentabil pe piata.

Dar nu s-a facut nimic relevant in ani, iar acum Guvernul actual le-a dat in cap si cu faimoasa Ordonanța de Urgență privind supra-taxarea mediului de afaceri, care prevede, printre altele, o taxă de 2% pe cifra de afaceri a companiilor energetice.

Eu sunt totusi convins ca se va rezolva, D-na Dancila a cerut azi situatia stocurilor de carbune, analiza situatiei minerilor, a dat un telefon la SRI si, pe cale de consecinta, va lua toate deciziile care se impun. România, noapte buna! Simt cã se întunericeste de-a binelea…”

Gabriel Dumitrascu: „S-au împlinit 4 ani de când mi-am dat demisia din Ministerul Energiei, scârbit de incompetența și practicile politicianiste ale noii conduceri ministeriale.

Aunci prețul energiei electrice pentru ziua următoare era de 140 lei/MWh.
Dupa 4 ani prețul energiei electrice pentru ziua următoare este de 600 lei/MWh.

Atunci nu se punea problema insuficienței stocurilor de combustibili pentru iarnă și nici nu erau grupuri energetice indisponibilizate accidental sau intrate în revizii în plină iarnă.
Azi, mai sunt stocuri de cărbune pentru o săptămână.
Lista grupurilor energetice oprite de la începutul anului e mai lunga ca un acatist:
3 grupuri Turceni-CE Oltenia
2 grupuri Rovinari-CE Oltenia
1 grup Ișalnița-CE Oltenia

1 grup Porțile de Fier-Hidroelectrica
1 grup Iernut-Romgaz
1 grup Paroșeni-CE Hunedoara
1 grup Mintia-CE Hunedoara

1 grup București Vest-ELCEN. Opririle neprogramate, avariile, incidentele sunt rezultatul lipsei de investiții din ultimii ani în sectorul energetic, dar mai ales al lipsei de viziune, profesionalism, înțelegere și soluții din partea celor ce au alterat politic profesionalismul din Ministerului Energiei. Sistemul electro-energetic național merge mai departe cu centrale vechi și uzate.

Politica guvernului de a lua 90% din profitul companiilor pe care le deține și, mai nou, taxa de 2% din cifra de afaceri, lasă la dispoziția companiilor tot mai puține resurse financiare pentru modernizări și investiții. Dacă nimic nu se schimbă, sfârșitul e aproape….Vă sfătuiesc să aveți în casă măcar un mănunchi de lumânări.
Când plătiți facturile la energie, faceți și o primă cruce mare și rugați-vă pentru sănătatea celor ce trudesc să mențină în funcțiune instalațiile învechite și o a doua cruce mare, să scăpăm cât mai repede de molima guvernării PSD-ALDE”.