(Last Updated On: January 29, 2019)

Un român din  Marea Britanie povestește diferențele de atitudine a unor medici din România față de cei din UK.

Ca o completare, acuzații grave planează asupra spitalului din Sinaia. O fetiță de 11 ani, operată acolo de apendicită în urmă cu an, a început să se simtă rău și – șocant – să elimine bucăți dintr-o compresă care ar fi fost uitată de echipa medicală, anunță Stirile Pro tv.

Ioan Baboi Albu a scris pe Facebook: „Desi tot internetul e constient de faptul ca am plecat din tara, si mai in gluma mai in serios am facut acest lucru cunoscut, m-am ferit sa fac pana acum vreo comparatie serioasa. Dar a venit momentul.

România vs Marea Britanie. Român din Anglia: „Am fost deseori in spitale in România...Pe lângă frica de a pleca cu vreo boala mai grava decât cea cu care ai venit, mai mult intervine "rușinea" de a apela la serviciile medicale. De cate ori ați observat doctori tratând pacienți cu dispreț, ca sub-oameni....Colegul meu de apartament si bunul meu prieten venit acum 2 luni in UK a suferit o urgenta medicala. Chirurgicala.S-au dus cu pasaportul la spital. Dupa 45 de minute l-au vazut. L-au internat in secunda 2 si l-au operat. I-au dat...” 1

Am fost deseori in spitale in Romania. Din fericire doar pentru rupturi de oase, dislocari, fisuri sau ipohondrie. Am asistat in schimb la spitalizarea altor oameni si de-asta ma bucur ca n-am necesitat interactiune indelungata cu sistemul de sanatate din Romania. E jale.

Pe langa frica de a pleca cu vreo boala mai grava decat cea cu care ai venit, mai mult intervine “rusinea” de a apela la serviciile medicale.

De cate ori ati observat doctori tratand pacienti cu dispret, ca sub-oameni. De cate ori ati observat batjocura fata de cei neputinciosi? De cate ori a trebuit sa dati spaga ca doar sa primiti un tratament uman de baza?

De prea multe ori. Sunt plecat de doar 4 luni. Nu-mi permit aere de superioritate si nu-mi permit judecati de valoare. Dar haideti sa va zic ce-am trait si observat de prima mana:

Colegul meu de apartament si bunul meu prieten venit acum 2 luni in UK a suferit o urgenta medicala. Chirurgicala.

Din cauza unor circumstante nefericite si a programului de sarbatori, inca nu are niciun act. Nicio asigurare. Niciun card de sanatate. Nimic. Singura diferenta dintre el si alti refugiati, in acte, este ca el nu a venit cu barca ci cu avionul.

Na. Si a patit-o. Un chist rar, pe o buca, care a ajuns sa necesite anestezie generala si operatie. Cum a decurs tot?

S-au dus cu pasaportul la spital. Dupa 45 de minute l-au vazut. L-au internat in secunda 2 si l-au operat. I-au dat spaghete bollognaise cu supa crema de rosii si cu budinca si inghetata. Asta l-a fericit. Apoi seara, fiind o operatie minora, l-au trimis cu Uber-ul acasa, ca sa nu foloseasca aiurea ambulante.

Au trecut 3 zile, au zis ca trebuie sa schimbam bandajele. Aici am gresit eu dar long story short cand am scos 40cm de bandaj din carne vie am chemat salvarea. Ne-au anuntat ca dureaza 45 min pana vine. Dupa 35 ne-au sunat sa se asigure ca e totul inca ok si ca urmeaza sa vina un echipaj.

Soseste echipajul, il bandajeaza, timp in care faceau non-stop glume ca ii baga un deget in c.r – i-au facut poza cu tableta, trimis poza la spital, l-au luat, l-au dus la spital, l-au bandajat iar si maine urmeaza sa mergem la un centru medical de langa noi sa i se schimbe iar bandajele.

I-au dat morfina orala, antibiotice, probiotice si toate cele sa ia cu el acasa. Au glumit cu el. L-au facut sa se simta om si sa nu ne fie frica sa sunam iar, in caz de urgenta.

Costuri? 0
Sictir si dispret? 0

Si nu e Anglia paradis, nici nu sunt superiori Romaniei la educatie si calificari. Dar sistemul lor de sanatate merge. Si merge brici. De ce? Pentru ca n-au uitat sa fie oameni. Pentru ca sistemul nu ii forteaza sa depinda de mita zilnica ca altfel ar muri medicii de foame. Si cand iti faci treaba constrans de soarta si de coruptie si nu din pasiune, se simte.”