(Last Updated On: January 13, 2019)

Un român aflat în vacanță în Spania, în Teneriffe a rămas impresionat de prețul motorine, 95 de cenți, iar fructele au un alt gust. Până și Pepsi este mai bun față de cel din România.

Oficiali din Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria au reclamat, de-a lungul timpului, faptul că produse vândute în aceste ţări sub branduri internaţionale sunt de calitate mai slabă decât produsele similare vândute în Europa de Vest.

Cehii au invocat şi un studiu efectuat de Universitatea Cehă de Chimie, în care se arată că anumite produse internaţionale au compoziţii diferite în Cehia faţă de cele din Germania. Cu toate acestea, demersurile făcute la Comisia Europeană nu au dat dreptate autorităţilor cehe, scrie digi24.ro

Robert Lazar: „Până și Pepsi are cu totul alt gust aici. Ce să mai zic de portocale și alte fructe, care-s incomparabil mai bune decât ce găsim în România?!
Politică sau nepolitică, Pepsi de aici are un gust mult mai bun decât cel din România. Dacă era doar Pepsi, era bine. Problema e că și alte chestii sunt mai accesibile ca preț dar și mai gustoase. Standard de calitate pentru vest vs. standard de calitate pentru est.  Din păcate.
Român în Spania. „Până și Pepsi are cu totul alt gust aici. Ce să mai zic de portocale și alte fructe, care-s incomparabil mai bune decât ce găsim în România?! ...Litrul de motorină în Tenerife e 95 de cenți. De ce oare?” 1

Litrul de motorină în Tenerife e 95 de cenți. De ce oare?”

Gruia Hilohi: Pepsi, la fel ca şi Coke, au reţete diferite pentru fiecare ţară şi chiar pentru fiecare tip de ambalaj sau zonă de livrare. Politica de distribuţie face imposibilă vânzarea unei anumite reţete către altă clientelă decât cea vizată.

Sorin Vlad: ca si Persil, Adidas sau Toblerone. Nu doar cola. Si nu politica de distributie, ci aceea de raport costuri de productie/ratā financiarā de absorbtie în piata localā
Uneori limbajul de lemn, oricât de corect ar fi , pierde esenta. Mai mereu.

Paul Pintea: Da. În Tenerife curățenia este la ea acasă, mâncarea la terasă este super, servirea – chiar dacă bei doar un pahar de bere – este impecabilă, ospatarul este cu zâmbetul pe buze. Chiar m-am interesat cât costă un apartament pe acolo.

Gruia Hilohi: ştim bine că aici nu mai vorbim despre piaţă liberă, despre concurenţă liberă, adică a cam dispărut esenţa dinamică şi benefică a capitalismului. Vorbim despre un comunism privatizat, reprezentat de macroentităţi economice, ce funcţionează în regim de monopol şi hotărăsc – exact ca Ceauşescu – cine are voie să cumpere produsul original şi cine doar fake-ul.

Paul Pintea: În România se vinde cantitatea ci nu calitatea. Se vinde prețul în primul rând. Portocalele din România sunt în primul rând din Grecia și Turcia și din Spania prea puțin. În supermarketurile din vest nici nu am vazut fructe și legume din Grecia sau Turcia.