(Last Updated On: January 12, 2019)

Polițistul Marian Godină anunță că în aceste zile se discută noi modificări la Codul Rutier.  Potrivit Codului Rutier, valoarea unui punct-amendă este 10% din salariul minim pe economie, informează Antena 1. Cea mai mică amendă posibilă aparține clasei I de sancțiuni, adică două sau trei-puncte amendă. Deoarece s-a decis păstrarea punctului de amendă la valoarea de 145 de lei, cea mai mică amendă posibilă în România pentru un șofer va fi de 290 de lei și în 2019, care urcă la 435 de lei pentru trei puncte-amendă.

Pe siteul mariangodina.ro, polițistul a scris: „Modificările sunt la nivel de proiect, dar în cazul în care acesta va fi aprobat, vor avea loc următoarele schimbări:
Art. 36 alin 3, va arăta așa:
“Conducătorului de vehicul îi este interzisă ținerea în mână sau folosirea cu mâinile în orice mod a telefonului mobil, precum și a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcția de înregistrare ori redare text, foto sau video.”

Polițistul Marian Godină: „Proiect de modificare a Codului Rutier. De exemplu, conduci folosind telefonul mobil și nici nu semnalizezi la schimbarea direcției de deplasare, vei primi o amendă de ...” 1

Dacă acum folosirea telefonului mobil la volan, ne-ar costa 4-5 puncte amendă (de la 580 la 725 lei, adică 290 de lei în 15 zile) și 2 puncte de penalizare, în viitor amenda pentru asta va fi de la 9 la 20 puncte amendă (de la 1305 la 2900 lei, adică 652,5 lei în 15 zile) și 6 puncte penalizare.

Cu aceeași amendă vor fi sancționați și conducătorii de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deținerii permisului de conducere. (bicicliști, căruțași etc)

În plus, cei care vor încălca pe lângă prevederile noului articol 36 și o altă regulă privind circulația vehiculelor, gradul de pericol fiind sporit, vor fi sancționați și cu reținerea permisului de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile, dar cu o amendă mai mică, respectiv de 4-5 puncte amendă.

De exemplu, conduci folosind telefonul mobil și nici nu semnalizezi la schimbarea direcției de deplasare, vei primi o amendă de 4-5 puncte amendă și ți se va reține permisul de conducere pentru 30 de zile. Plus amenda pentru nesemnalizare, desigur.