(Last Updated On: January 12, 2019)

Din 4 decembrie 2018, decretul siguranței, așa numitul decret Salvini, a introdus modificări în Codul Rutier italian, la articolele 93 și 132, interzicându-le celor care au rezidența în Italia de peste 60 de zile să circule cu un vehicul înmatriculat în altă țară.

Decretul a fost aplicat pentru prima oară și la Milano, acolo unde o româncă a fost amendată în data de 4 ianuarie, anunță gazetaromaneasca.com.

Poliția din Italia continuă vânătoare de mașini cu numere românești. La Milano, româncă amendată și mașina sechestrată 1

Românca a primit o amenda de 712 euro, dar care putea să ajungă până la un maxim de 2848 de euro, însoțită de sechestrul administrativ al vehiculului și 180 de zile timp pentru a intra în legalitate.

Legea se aplică tuturor, chiar și italienilor care circulă cu mașini înmatriculate în străinătate. Au avut de suferit italieni care lucrează în țările vecine (Elveția, Franța, Slovenia, Austria) și care din diferite motive circulau cu mașini înmatriculate în acele țări. Dar cele mai multe amenzi pe această lege le-au primit românii.

Există puține excepții, pot fi conduse mașini cu număr străin în Italia doar dacă sunt în leasing sau închiriată, sau ca mașină de serviciu de la o firmă fără sediu în Italia, cu condiția să existe un raport legal de muncă între șofer și firma respectivă.

Legea a fost introdusă, potrivit guvernului, pentru a se stopa evaziunea taxelor și impozitelor, pentru a nu se mai evita plata amenzilor și a asigurărilor.