(Last Updated On: January 11, 2019)

Peste 100.000 ouă contaminate cu un insecticid periculos, interzis în Uniunea Europeană au ajuns pe piață. Ouăle provin de la o fermă din Teleorman unde, în acest moment, sunt sechestrate peste 4 milioane de ouă.

100.000 de ouă din lotul respectiv au ajuns în comerţ, fără ca oamenii să fie informaţi. Consumate într-o cantitate mare, acestea pot afecta organismul. Descoperirea a fost făcută în noiembrie, însă abia acum, Direcţia a comunicat că va distruge restul ouălor.

Peste 100.000 de ouă din România contaminate cu o substanță periculoasă au ajuns la consumatori 1

„În acest moment avem sechestrate în cadrul unităţii firmei 4.280.000 de ouă. Dintre care 55.000 au fost deja distruse, urmând ca restul să urmeze aceiaşi procedură. Ancheta este în desfăşurare pentru a vedea cum a intrat fipronilul în această fermă, cum de s-au găsit reziduuri ale acestui insecticid în ouă. Din 6 decembrie, atunci când a venit buletinul pozitiv, până acum fiecare lot de ouă este expertizat şi tot nu iese nimic din fermă.

Toate buletinele care fost făcute arată că există reziduuri de fipronil, prezent în ouă. Între 22 noiembrie, atunci când au fost prelevate probele, şi 6 decembrie, când au venit rezultatele şi au arătat faptul că există fipronil în ouă, au fost comercializate 102.480 de ouă din lotul comercializat. Conform OMS, fipronilul este printre substanţele chimice cu grad de pericol moderat la om.

Nu are efecte cancerigene dar în doze mari poate provoca unele tulburări neurologice şi vărsături, dar vorbim de ingestie voluntară. Adică suicid. Se apreciază că gradul de otrăvire este foarte mic, chiar nul. Conform studiilor, o persoană de 60 de kilograme trebuie să conume undeva peste 8 ouă zilnic, toate contaminate, ca să aibă efect, multe zile la rând”, a declarat Rareș Hăbeanu, purtător de cuvânt al ANSVSA, la Digi24.

Ouăle contaminate cu insecticidul Fipronil au fost găsite la o fermă avicolă din comună Drăgăneşti Vlasca, Judeţul Teleorman.

Deocamdată, Ansvsa a distrus doar 55.000 din cele 4 milioane de ouă. Între timp, activitatea fermei este blocată până când analizele de laborator vor arăta că nu mai exista Fipronil în ouă.