(Last Updated On: January 18, 2019)

Acum 200 de ani ardelenii erau preocupați de starea drumului către București. Astăzi, la română elevii învață despre cum “în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o porţiune de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”. Autostrada oricum nu se construiește nici acum

Pe Facebook, Mihaela Bucin: “Oră de română la Şcoala Ardeleană.
Ardelenii erau preocupaţi de autostradă încă de acum 200 de ani: “- Câte miluri sunt de-aici până la Bucureşti? – Treizecişişapte. – Bună e calea? – Nu prea…” O chilie la o pensiune modestă oferea drumeţilor care erau nevoiţi să înnopteze acolo: “lepdeaoa curate, ţoluri nouo, mânuşterguri, perine şi toate cari sunt de lipsă.”
Mihaela Bucin: „Oră de română la Şcoala Ardeleană.  Ardelenii erau preocupaţi de autostradă încă de acum 200 de ani: "- Câte miluri sunt de-aici până la Bucureşti? - Treizecişişapte. - Bună e calea? - Nu prea..." 1

Primul ghid de conversaţie în limba română e cuprins în lucrarea Elementa linguae Daco-Romanae sive Valachicae, alcătuită de Samuil Micu, revizuită şi completată de Gheorghe Șincai, doi ardeleni greco-catolici care au scris cu caractere latine cu mai bine de o jumătate de secol înainte ca alfabetul latin să devină oficial pentru români.

Gramatica ce cuprinde elemente de limbă daco-romană sau valahă a apărut la Viena, în 1780, apoi la Buda, în 1805.”

Astăzi, la Limba și literatura română, elevii din clasa a IV-a învață că “în Munţii Bucegi, în preajma stâncilor Babele şi Sfinxul există o porţiune de un kilometru pătrat în care organismul nu oboseşte şi se înviorează brusc”.
Mihaela Bucin: „Oră de română la Şcoala Ardeleană.  Ardelenii erau preocupaţi de autostradă încă de acum 200 de ani: "- Câte miluri sunt de-aici până la Bucureşti? - Treizecişişapte. - Bună e calea? - Nu prea..." 2

În acelaşi text se mai spune că “este probabil cea mai interesantă descoperire făcută vreodată în România”, fără a preciza însă nicio sursă. De asemenea, elevii mai pot citi că “în credinţa populară românească, se spune că avem de-a face cu legendarul loc dintre cer şi pământ numit Gură de Rai, un spaţiu între cer şi pământ cu caracter sfânt, un loc benefic”, informează Hotnews.

„Ăsta nu-i ceva fotoşop, e un paragraf din lecţia lui fi-mio, care are ca titlu “Parcul Naţional Bucegi – Text informativ”.Nebunul de Vasile Rudan, ăla cu tunelurile de supt Crăpaţi, cred că e mândru de acest manual, în spatele textului vedeţi coperta şi autorii mizeriei de se interpretează manual şi este aprobată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării, cum altfel?! Ştiinţifice!”, a scris Tiberiu Popescu pe pagina sa de Facebook.