(Last Updated On: January 11, 2019)

Vineri a avut loc conferință de presă comună a președintelui Klaus Iohannis și a președintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Cei doi au făcut declarații și despre amnistia pregătită de PSD prin care 80 % dintre infractori, printre care și Liviu Dragnea, ar scăpa de condamnări.

Klaus Iohannis, citat de hotnews.ro: „Am avut un dialog intens și constructiv cu președintele Juncker și cu comisarii europeni, cred că suntem bine pregătiți pentru perioada dificilă, dar interesantă, și credem cu rezultate. Noi considerăm CE un partener vital, cu care împărtășim obiectivul unei Europe mai puternice și mai eficiente. Acesta va fi și obiectivul pe durata celor șase luni.

Jean - Claude Juncker, avertisment pentru PSD - ALDE privind amnistia. „Dacă ar intra în vigoare amnistia, ar fi ...” 1

Summitul de la Sibiu din 9 mai va fi un reper pentru președinția noastră. Am fost de acord că orientările care vor fi trasate cu privire la viitorul european trebuie nsă răspundă așteptărilor cetățenilor UE.

Sunt încrezător că în următoarele șase luni vom lucra împreună pentru atingerea acestor obiective. Personal, sunt foarte angajat în acest demers, dar știu că toată lumea de la noi este foarte angajată și hotărâtă să ne prezentăm bine, pentru finalizarea multor dosare în lucru”.

Jean Claude Juncker: „Suntem bucuroși să ne aflăm în România. Pentru mine, România nu este o țară oarecare. Eu am fost mereu aproape de calea României spre UE.

Consider că fără România UE nu este completă. Datorăm multe României, dar și România datorează multe Uniunii.

Am decis cu domnul președinte să pregătim foarte bine reuniunea de la Sibiu din 9 mai – va fi o reuniune dedicată stabilității. Are loc un nou început. Președința română va oferi rezultate. Ne așteptăm ca majoritatea propunerilor de pe agenda să fie încheiate înainte de alegerile pentru Parlamentul European

Europa, în timpul președinției române și apoi, poate să acționeze organizat. Ar fi foarte bine ca în interiorul țării dvs să existe consens, care să permită ca Europe să avanseze. Nu putem exporta în Europa conflicte interne”

Despre amnistie:
Jean Claude Juncker:
În acestă privință am vrut să reamintesc regulile europene – respectarea absolut necesară a statului de drept. Nu poate fi compromis pe problemele esențiale. Dacă ar intra în vigoare amnistia, ar fi un pas înapoi.

Klaus Iohannis:
Pentru mine statul de drept nu e negociabil. Nu putem în România să construim un sistem de justițiție care nu e compatibil cu celelalte sisteme de justiție din Europa.
Problemele de politică internă nu trebuie să afecteze progresele pe care le facem în timpul președinției și cred că acest lucru a fost înțeles de toate părțile.