(Last Updated On: January 17, 2019)

Președintele Klaus Iohannis a motivat astăzi al doilea refuz de numire a Olguței Vasilescu în funcția de ministru în Guvernul Dăncilă. Lipsește copia după buletin, CV-ul este incomplet iar cazierul judiciar lipsește.

În această scrisoare, președintele arată că „documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului”, informează Hotnews.

Iohannis vs Olguța Vasilescu. Mircea Marian: „Iohannis e, după mine, în top 3 politicieni lipsiți de umor, dar faptul că i-a respins pe Olguța V și Mircea Drăghici pentru că nu aveau `copia cărții de identitate` e cel mai crâncen mișto care se putea face de ăștia doi: `Constatând că ...” 1

Concret, președintele invocă lipsa cazierului judiciar, având în vedere că „nici Constituția și nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcția de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiției prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale”.

Potrivit scrisorii citate, certificatul de cazier judiciar este „singurul document care atestă situația judiciară a unei persoane”.

Articolul 2 din această lege prevede că „Pot fi membri ai Guvernului persoanele care au numai cetăţenia română şi domiciliul în ţară, se bucură de exerciţiul drepturilor electorale, nu au suferit condamnări penale şi nu se găsesc în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute la art. 4 alin. (1)”.

Președintele Klaus Iohannis anunțase luni seara că va refuza din nou propunerile de miniștri pentru Dezvoltare și Transporturi – Lia Olguța Vasilescu și Mircea Drăghici.

“Aceste două propuneri vor fi refuzate în această săptămână. Într-o zi-două vor fi reexaminate documentele și expediate la guvern”, a declarat Iohannis, la Cotroceni.

Mircea Marian: „Iohannis e, după mine, în top 3 politicieni lipsiți de umor, dar faptul că i-a respins pe Olguța V și Mircea Drăghici pentru că nu aveau `copia cărții de identitate` e cel mai crâncen mișto care se putea face de penalii ăștia doi:

`Constatând că documentația care însoțește propunerea (respectiv copia cărții de identitate și curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condițiilor prevăzute de art. 105 din Constituție și de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcția de membru al Guvernului…`
Sper că data viitoare îi respinge fiindcă n-aveau dosar cu șină”.