(Last Updated On: January 18, 2019)

Sociologul Marius Pieleanu a prezentat joi seara rezultatele unui sondaj în care USR și Cioloș au aproape cât PNL. Ceea ce poate reseta jocul politic după europarlamentare. Klaus Iohannis va câștiga un nou mandat și-l va numi pe Cioloș premier în fruntea unei alianțe USR, Plus, PNL?

Iată cifrele furnizate la România TV și prezentate de stiripesurse.ro.:
PSD 33%
PNL 22%
USR + Dacian Cioloș 21%
ALDE 10%

Iohannis președinte, Cioloș premier? Mirel Axinte: Dacă USR+PLUS iau peste PNL la europarlamentare, Klaus îi va promite lui Cioloș premiershipul în 2020. Orban oricum nu e o variantă serioasă ...Dacă USR și PLUS au candidat comun, pentru Klaus se complică situația. Probabil tot va intra în turul 2, dar ...” 1

Mirel Valentin Axinte: „Dacă USR+PLUS iau peste PNL la europarlamentare, Klaus îi va promite lui Cioloș premiershipul în 2020. Orban oricum nu e o variantă serioasă pentru nimic, cu atât mai puțin pentru prim-minsteriat.

Asta ar presupune candidatura lui Klaus din partea unei mari alianțe, Alianța M..E PSD (PNL+USR+PLUS). USR și PLUS nu pot susține candidatul PNL în primul tur al prezidențialelor. Ori Klaus candidează din partea unei alianțe, ori USR și PLUS au candidatul / candidații lor.

Dacă USR și PLUS au candidat comun, pentru Klaus se complică situația. Probabil tot va intra în turul 2, dar cu emoții și de pe locul 2, la distanță de Dragnea.

Așa s-a întâmplat și în 2014 (candidatul PSD a avut 40%, Klaus a prins 30%), dar acum va lua sigur sub 30% dacă USR și PLUS au candidatul lor.
Una peste alta, la negocierile cu USR, Cioloș câștigă șanse la prim-ministeriat. Și scapă și de strâns alea 200 000 de semnături.

Pentru a putea negocia de pe poziții egale cu Klaus și PNL, USR și PLUS trebuie să meargă împreună la EURO 2019 și să fuzioneze la un moment dat (oricum, înainte de localele din 2020).

PS. Localele se vor ține probabil tot într-un singur tur pentru primari, deci USR și PLUS trebuie să meargă împreună și la locale (și mai departe, aliane cu PNL în anumite localități).