(Last Updated On: January 3, 2019)

Ultimul autobuz DAC a fost salvat de un militar american cu origini românești.

Din Fetești, mastodonul de 10 tone a ajuns să circule în New York. Aceasta a fost dorința lui Alexandru Barbayanni, un tânăr școlit în România care a plătit nu mai puțin de 25.000 de dolari ca să transporte autobuzul său preferat peste ocean, informează libertatea.ro.

(Foto) Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York. Un militar american cu origini românești a plătit o avere pentru el. ”Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei” 1 (Foto) Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York. Un militar american cu origini românești a plătit o avere pentru el. ”Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei” 2

Alexandru Barbayanni s-a născut Jersey City, orașul american în care a copilărit până la vârsta de 10 ani. În 1991, mama lui, româncă get-beget, a decis ca Alex și fratele său mai mic să facă școala în România. La 20 de ani a renunțat la facultate și s-a întors în Statele Unite.

11 ani a lucrat în Aviația Statelor Unite. Acum, Alexandru Barbayanni are o afacere în domeniul aerospațial și al securității cibernetice.

Timpul liber și-l dedică pasiunii sale pentru mașini și autobuze. De curând, militarul și-a văzut visul cu ochii – să aducă în Statele Unite ultimul autobuz DAC, fabricat la uzina din București. „E fabricat în 1993 și este ultimul DAC fabricat. Au mai fost ROCAR 112 UDM, fabricate după schimbarea de nume, dar în acte, acesta este ultimul DAC. Are și asta o semnificație istorică. Este model aniversar 1953 – 1993, 40 de ani”.

(Foto) Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York. Un militar american cu origini românești a plătit o avere pentru el. ”Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei” 3 (Foto) Ultimul autobuz DAC a ajuns la New York. Un militar american cu origini românești a plătit o avere pentru el. ”Mulți râdeau de mine pentru că devenisem mai român decât erau ei” 4

În mai, a aflat dintr-un anunț postat pe Facebook faptul că societatea Transbus din Fetești vinde un autobuz DAC. Deși a fost scos la licitație de trei ori, vehiculul nu a fost dorit de nimeni și a fost la un pas de a ajunge la fier vechi.

„Am cunoscut un prieten pe Facebook. Îl cheamă Alex Vasile. El lucra pe vremea aceea în Danemarca și e șofer de camion. Și-a luat liber. A mers în țară, la Fetești, să inspecteze mașina și noi abia ne cunoscuserăm”, a povestit militarul despre cum a fost ajutat să aducă autobuzul în Statele Unite.

Autobuzul de 10 tone, care a transportat pasageri prin Fetești până anul acesta, l-a costat 7.000 de lei. Alex l-a cumpărat în mai, însă abia șapte luni mai târziu a reușit să îl transporte în Statele Unite. „Nu se putea conduce mașina pentru că e autobuz urban. Nu se poate conduce pe autostradă pentru că e prea lentă. A trebuit remorcată până în Germania, până în Bremerhaven, în port, și de acolo pus pe vapor”.