(Last Updated On: January 14, 2019)

Staţiunea de Cercetare Animală de la Popăuţi, jud. Botoșani, – pe vremea comunismului cea mai mare din ţară – a omologat în urmă cu o lună rasă de oaie din specia Karakul Sur, cu lâna argintie.

Pielea acestor exemplare este în acest moment cea mai valoroasă la noi în ţară, iar clienţii străini o cauta pentru confecţionarea căciulilor sau a accesoriilor.

Cercetătorii români au creat oi cu lâna roz sau argintie. Cel mai valoros astrahan din ţara noastră se vinde cu 100 de euro bucata! 1

Cel mai valoros astrahan din ţara noastră se vinde cu o sută de euro bucată şi este din oaie sur-argintie, scrie stirileprotv.ro.

Rasa a fost obţinută şi omologată după aproape 2 decenii de studii şi experimente genetice. “Au fost şi momente dificile, când finanţarea a fost la pământ, adică zero”, spune un cercetător.

Valentin Darie, asistent de cercetare: “Primul pas este potrivirea perechilor părinţilor pieilor. Activitatea noastră constă în preluarea datelor din fermă, prelucrarea lor în sistem informatic, iar mai apoi le trimitem mai departe către cercetători.”

Cercetătorii români au creat oi cu lâna roz sau argintie. Cel mai valoros astrahan din ţara noastră se vinde cu 100 de euro bucata! 2

Staţia de cercetare lucrează acum la înmulţirea şi omologarea oilor roz şi albe, la fel de căutate de străini. Pentru ameliorarea unei varietăţi de culori, cercetătorii au nevoie de cel puţin 7-8 generaţii de miei.