(Last Updated On: December 6, 2018)

Italia și-a schimbat legislația auto astfel că nu mai permite circulația autovehiculelor dacă sunt înmatriculate în alte state, dacă proprietarul locuiește mai mult de un an în peninsulă.

Un român din Italia, stabilit în Ravenna, care circula cu numere de înmatriculare românești, a fost oprit de poliția italiană. După o scurtă verificare au început problemele pentru român, scrie publicația RavennaeDintorni, potrivit Gazeta Romaneasca.

Prima mașină românească din Italia reținută! A intrat în vigoare articolul 93 din Codul rutier, în noua sa formulare 1

Potrivit Codului Rutier italian, dacă proprietarul mașinii locuiește în Italia mai mult de un an, are obligația de a-și schimba plăcuțele de înmatriculare cu unele de Italia, caz în care se afla și românul din Ravenna.
Nemulțumit de obligativitatea la care se încadra, românul a refuzat să-și schimbe numerele de înmatriculare și a contestat măsura.

Poliția municipală a invocat articolul 93 din Codul rutier, în noua sa formulare, care prevede schimbarea numerelor, cu atribuirea de noi plăcuțe de înmatriculare italiene după o perioadă de la obținerea rezidenței în Italia, care intrase în vigoare chiar pe 4 decembrie, scrie observator.tv, citând ravennaedintorni.it.

Potrivit articolului 93, așa cum a fost el modificat de decretul – siguranță devenit recent lege (decretul Salvini), se interzice, cu anumite excepții, celor care au rezidența în Italia de peste 60 de zile să circule cu un autovehicul înmatriculat în străinătate (e’ vietato, a chi ha stabilito la residenza in Italia da oltre sessanta giorni, circolare con un veicolo immatricolato all’estero.)

Considerând un abuz măsura, românul a refuzat în continuare, drept pentru care a primit o amendă de 1.150 euro, vehiculul i-a fost reținut, iar documentele i-au fost trimise autorităților pentru actualizarea datelor și schimbarea plăcuțelor.

După cazul de la Ravenna, un nou caz a avut loc la Firenze. Poliția municipală de la secția Rifredi a oprit în 4 decembrie un Audi cu număr românesc în via Baracchini pentru verificări, scrie publicația Nove da Firenze. La volan, un român de 50 de ani rezident în Italia de mai mult de 10 ani. A fost amendat, conform prevederilor noului Cod Rutier referitoare la conducerea mașinilor străine de către rezidenți în Italia. Sancțiunea de 498,40 euro a fost plătită imediat agenților și mașina a fost dusă cu o platformă pe un teren privat.

Vehiculele trebuie înmatriculate în Italia sau duse în afara teritoriului italian în termen de 180 de zile, astfel sunt sechestrate, mai scrie publicația Nove da Firenze.