(Last Updated On: December 10, 2018)

România este o țară poluată. Explozia de mașini disesel, second hand, a transformat marile orașe în pepiniere de cancer. Nici localitățile mici nu sunt oclite dacă sunt traniztate de drumuri naționale sau au rafinării în jur.

O situație dramatică a fost în localitatea Blejoi din Prahova, în ziua de 4 decembrie, la ora 14.00.
Potrivit Worlds Air Pollution – un proiect care măsoară calitatea aerului din 80 de ţări -, la momentul indicat, comuna Blejoi era pe primul loc în topul celor mai poluate localităţi din Europa la indicatorul PM 10 – pulberi în suspesie.

O localitate din România, cea mai poluată localitate din lume, în 4 decembrie. „Aceste pulberi se depun pe pereţii alveolelor şi duc la o îmbătrânire prematură a plămânului. Cronicizate, aceste afecțiuni determină apariţia...” 1

(foto arhiva)

Poluarea de la Blejoi a fost ulterior confirmată parțial reporterului Libertatea de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Prahova, care are montată chiar în curtea primăriei comunei o staţie de măsurare a indicatorilor privind calitatea aerului.

Conform APM Prahova, în condițiile în care valoarea medie zilnică pentru indicatorul PM 10 este, la Blejoi, de 50 micrograme pe metru cub (ug/mc), în data de 1 decembrie, acest indicator a fost de 59,2. În următoarele două zile, indicatorul a „explodat”, ajungând la valori aproape duble faţă de o zi „normală”: 95,63 ug/mc în 2 decembrie şi 95,54 ug/mc în 3 decembrie. În ziua de 4 decembrie, când harta mondială arăta cote alarmante ale pulberilor în suspensie, aparatul de măsurare de la Blejoi s-a defectat la ora 06.00, fiind repus în funcţiune la ora 14.00.

Ce sunt pulberile în suspensie? Microparticule care intră în plămâni şi îmbolnăvesc, încet, dar sigur, aparatul respirator. „Sunt periculoase pentru aparatul respirator, pentru că dau afecţiuni atât ale căilor aeriene superioare, cât şi ale pulmonului.

Aceste pulberi se depun pe pereţii alveolelor şi duc la o îmbătrânire prematură a plămânului. Cronicizate, aceste afecțiuni determină apariţia prematură a emfizemului pulmonar. Se întâmplă acelaşi lucru ca și în cazul celor ce lucrează în medii cu pulberi, în turnătorie, ca la minerii din abataje, doar că acolo procesul este mult mai intens”, a explicat medicul Daniel Nicolae, șeful Serviciului de Ambulanţă Judeţean Prahova.

„Sursele de poluare sunt multiple. Suntem în vecinătatea a două rafinării (Rompetrol Vega și Petrotel-Lukoil – n.r.), faptul că avem comuna străbătută de două drumuri naţionale, iar valorile de trafic şi ele generează poluare… Nu pot să apreciez acum dacă este poluată, foarte poluată sau slab poluată. Cei care monitorizează calitatea aerului pe zona asta cred că sunt cei mai în măsură, analizând datele statistice şi informaţiile primite din măsurători”, spune Adrian Dumitru, primarul localității.