(Last Updated On: November 20, 2018)

Călin Popescu Tăriceanu crede că vorbește cu proști, când vine vorba de politica europeană. A luat-o pe calea iliberală dar se vrea membru ALDE european. Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE european, i-a transmis diplomatic că are de ales: ori respectă regulile europene ori merge pe calea iliberală. În aceste condiții va rămâne în ALDE european ți îl va părăsi pe Dragnea sau va continua să-i înjure pe europeni?

 

Sociologul Sebastian Lazaroiu: „Tăriceanu le-a scris o epistolă țâfnoasă aliaților europeni din ALDE. Dacă o căutați, o găsiți, n-o mai reproduc aici. În esență, îi ceartă c-au votat rezoluția din PE, se arată surprins, insistă mai departe cu fantasmele lui, statuparalel, buhuhu și cucucu…în fine, revolta tupeistă a unuia care a fost la un pas de excludere la ultimul congres ALDE.

Tăriceanu, amenințat diplomatic cu excluderea din ALDE Europa îl va părăsi pe Dragnea?! Mesajul dur primit de la Guy Verhofstadt 1

Iată un fragment din răspunsul lui Verhofstadt (șeful ALDE) la țâfna epistolară penibilă a lui moș aldică de România:

“Cand ne vom intalni in aceasta saptamana, la Bucuresti, sper sa aud de la tine raspunsul la intrebarea pe care o tot pun inca de la prima noastra intalnire pe aceasta tema, avuta in acest an: Veti implementa in totalitate recomandarile Comisiei de la Venetia si ii veti cere sprijinul, astfel incat reformele mentionate sa fie puse in deplin acord cu normele statului de drept si principiile Uniunii Europene? Pentru ca totul depinde acum de raspunsul vostru. Asa cum am spus si la dezbaterile din sedinta plenara de pe 3 octombrie: Nu urmati calea iliberala! Nu in numele vostru si cu siguranta nu in numele nostru!”

Liderii grupului ALDE din Parlamentul European au raspuns rapid scrisorii trimise de Calin Popescu Tariceanu, avertizandu-l ca Romania se afla la o rascruce si are de ales intre calea iliberala si respectarea standardelor Uniunii Europene, asa cum s-a angajat inainte de aderare.

Intr-o scrisoare obtinuta pe surse de Ziare.com, Guy Verhofstadt, liderul grupului ALDE din PE, precizeaza de la bun inceput ca rezolutia referitoare la Romania a fost adoptata si cu voturile a doua treimi dintre europarlamentarii grupului ALDE european si se arata surprins de faptul ca Tariceanu s-a plans ca rezolutia a fost adoptata “fara consultari”, in baza unor informatii “distorsionate”.

Guy Verhofstadt spune ca adevarul este opus, rezolutia fiind adoptata dupa o comunicare consistenta intre Parlamentul European si Guvernul Roman, precum si intre grupul ALDE din PE si partidul condus de Calin Popescu Tariceanu. In plus, el reaminteste ca s-au purtat discutii despre statul de drept din Romania cu premierul Dancila, cu europarlamentarii Norica Nicolai si Renate Weber, si chiar cu Calin Popescu Tariceanu, care s-a adresat personal grupului ALDE in data de 25 septembrie.

“In permanenta mesajul nostru a fost acelasi: Romania e la o rascruce. Sunt cateva reforme legislative in desfasurare sau incheiate care genereaza preocupare cu privire la mentinerea echilibrului puterilor si a statului de drept”, subliniaza Guy Verhofstadt, reamintind ca aceleasi temeri au fost exprimate si de Comisia de la Venetia sau de expertii GRECO.

In scrisoarea-raspuns, liderul grupului ALDE european face trimitere la modificarea legilor Justitiei, care “risca sa submineze independenta sistemului judiciar”, la reforma codurilor penale, care a fost respinsa in buna parte de CCR ca fiind neconstitutionala, la incercarile de “dezincriminare a unor fapte de coruptie comise de oficiali aflati in functie”, la protocoalele semnate de SRI, dar si la inasprirea legii finantarii ONG-urilor, care “restrictioneaza dreptul la libera asociere”.

“De la aceasta rascruce, guvernul poate alege sa mearga pe calea iliberala, folosind actuala majoritate parlamentara” sau, dimpotriva, “poate alege calea respectarii recomandarilor Comisiei de la Venetia, implementand reformele in concordanta cu acestea”, se mai arata in document.

“Alegand a doua cale, guvernul poate fortifica vitalitatea, coerenta si stabilitatea societatii romanesti, si poate intari locul ei in interiorul UE si, in cazul vostru, in familia ALDE”, subliniaza Guy Verhofstadt.